Duidelijke verschillen tussen microglia uit witte en grijze hersenstofgebieden in MS

Microglia zijn cellen die een belangrijke rol spelen in het onderdrukken van schadelijke processen in het brein en het is bekend dat ze betrokken zijn bij demyelinisatie in hersenen van patiënten met multiple sclerosis (MS). Onderzoekers in de neuro-immunologie groep van Inge Huitinga, op het Nederlandse Herseninstituut, hebben gekeken naar de rol van deze microglia in het ontstaan van nieuwe MS ontstekingen, door te kijken naar microglia in de zogenoemde normaal-ogende stof, waar nog geen MS ontstekingen zitten.

Het eerste dat de onderzoekers opmerkten was dat microglia in normaal-ogende stof al de eerste tekenen van MS-gerelateerde veranderingen vertonen, maar dat ze nog geen ontstekingsactiviteit laten zien. Daarnaast bleek er een duidelijk verschil tussen microglia uit witte en grijze hersenstofgebieden. Deze bevinding toont aan dat microglia uit grijze en witte stof gebieden een verschillende rol kunnen spelen in het ontstaan van MS ontstekingen. Deze vroege veranderingen in microglia in gebieden die nog geen MS ontstekingen bevatten laten zien dat ze een belangrijke target zijn voor het behandelen van MS.

Voor dit onderzoek ontvingen zij financiële steun van o.a. de Stichting MS Research. De microglia werden geïsoleerd uit goed gekarakteriseerd post-mortem hersenmateriaal, afkomstig van donoren die hun brein aan de Nederlandse Hersenbank hebben gedoneerd (www.hersenbank.nl). De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

 

Meer informatie over het onderzoek gesubsidierd door MS Research.

 

Website gemaakt door: Sturdy Digital