Eerste cellijnen van de MSiPS Biobank in gebruik

Om een beter inzicht te krijgen in de oorzaken en behandelingsstrategieën van de verschillende beloopsvormen van MS, heeft het MS Centrum Noord Nederland in 2018 de MSiPS Biobank opgericht.

10 aug 2020

Tot nu toe hebben 81 mensen zich aangemeld voor deelname, waarvan 33 deelnemers inmiddels bloed hebben gedoneerd: het uitgangsmateriaal voor het maken van de zogenaamde iPS-cellijnen. Nu is de volgende MSiPS Biobank mijlpaal bereikt, de uitgifte van een aantal van deze iPS-cellijnen voor wetenschappelijk onderzoek aan MS.

De MSiPS Biobank is tot stand gekomen dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij en Stichting MS Research en is erop gericht het preklinische MS-onderzoek naar een volgend niveau te brengen. Mensen met verschillende beloopsvormen van MS worden samen met een broer of zus zonder MS gevraagd om éénmalig 5 buisjes bloed af te staan. Vervolgens zijn MSiPS Biobank analiste Sharon Brouwer en haar collega’s van de iPS-Crispr faciliteit van het UMCG, maar liefs vijf maanden bezig om in het laboratorium van cellen uit het bloed  de uiteindelijke iPS-cellijnen te maken. Deze cellijnen zijn uitermate waardevol voor wetenschappelijk onderzoek aan MS, omdat ze in het laboratorium tot alle celtypen van de hersenen kunnen worden omgezet. Op deze manier kan met ‘hersencellen’ van mensen met MS-onderzoek gedaan worden naar ziektemechanismen en nieuwe medicijnen.

infographic over werkwijze van onderzoek 17-972

MSiPS Biobank coördinator Hilmar van Weering is blij met de uitgifte van de eerste cellijnen voor vier MSCNN onderzoeksprojecten en natuurlijk nieuwsgierig naar de eerste resultaten ”Met de komst van Covid-19 zijn sommige processen vertraagd of zelfs stil komen te staan, maar met de versoepeling van de huidige maatregelen mogen en kunnen we met ingang van augustus weer nieuwe deelnemers ontvangen. Dus dat is  goed nieuws.”

Nieuwe stippen aan de horizon voor de MSiPS Biobank: de 100ste aanmelding én de lancering van onze MSiPS website (ook mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij) voor deelnemers en interne en externe eindgebruikers.

Zie ook:

https://www.mscnn.nl/actueel/msips-biobank/

Website gemaakt door: Sturdy Digital