Gemmy en Mibeth Tichelaar Prijs voor neurowetenschapper Thecla van Wageningen

De Gemmy & Mibeth Tichelaar Prijs is een tweejaarlijkse award voor wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van MS. Dit jaar gaat de persoonlijke prijs naar drs. Thecla van Wageningen, promovenda  in het MS Centrum Amsterdam van Amsterdam UMC, locatie VUmc. In haar onderzoek bestudeert Thecla de rol van verschillende hersencellen in MS. De prijs geeft haar de kans om een model op te zetten dat MS in grijze en witte stof nabootst. Thecla: “Ik was zeer vereerd toen ik hoorde dat ik de Gemmy en Mibeth Tichelaar award in ontvangst mocht nemen. Het is een zeer bijzondere beurs. Niet alleen omdat de beurs fundamenteel onderzoek naar multiple sclerosis ondersteunt, maar vooral ook doordat de award een unieke kans geeft aan jonge onderzoekers, zoals ik.”

Gemmy & Mibeth Tichelaar Prijs

Ir. Joop Tichelaar heeft van dichtbij meegemaakt wat het betekent om MS te hebben. Zijn dochter was begin 30 toen zij de diagnose MS kreeg. Joop Tichelaar: “Helaas had Mibeth de meest progressieve vorm en overleed uiteindelijk op slechts 44-jarige leeftijd. Hoe dat voelt is bijna niet te benoemen. Als dit je overkomt, wil je er alles aan doen om dit anderen te besparen. Gelukkig ben ik in de omstandigheid dat ik, ter nagedachtenis aan haar en haar moeder, om het jaar de ‘Gemmy & Mibeth Tichelaar Prijs’ kan uitreiken, in samenwerking met Stichting MS Research. Met de persoonlijke beurs krijgt een jonge wetenschapper de mogelijkheid een jaar fundamenteel onderzoek naar de oorzaken van MS uit te voeren.“

Nabootsen van de interactie tussen hersencellen

MS wordt veroorzaakt door verlies van myeline rondom zenuwbanen. De gebieden aangedaan door MS, zogenaamde MS-laesies, zijn aanwezig in zowel de witte als de grijze hersenstof. Vooral in progressieve vormen van MS is er een toename van MS-laesies in de grijze hersenstof. Onderzoek van MS Centrum Amsterdam laat zien dat lokale hersencellen een belangrijke rol spelen in het ontstaan van MS-laesies in de grijze stof. Het is daarom van belang om de rol van deze cellen in MS-laesies uit witte én grijze stof te onderzoeken. Thecla: “Het her-programmeren van geïnduceerde pluripotente stamcellen (iPSCs) tot zenuw- en gliacellen is een opkomende techniek die ons in staat stelt van menselijke cellen een model voor MS op te zetten. Door de samenstelling en omgeving van de kweek te manipuleren, kunnen we een omgeving nabootsen die lijkt op MS-laesies in witte en grijze stof. Wij verwachten dat deze humane modellen ons verder kunnen helpen in het bestuderen van het ziekteproces van MS in witte én grijze stof.”

Lees verder over het onderzoek Nabootsen van de interactie tussen hersencellen in MS.

Website gemaakt door: Sturdy Digital