Handgemaakte sfeerlichten helpen het MS-onderzoek

Al enkele jaren ondersteunt Mariëtte Billroth het MS-onderzoek. Als vrijwilligster maakt zij namelijk prachtige sfeerlichten die donateurs aanzetten tot een gift. Met name in de wat ‘donkere seizoenen’ brengt een vaak persoonlijk sfeerlicht met recht ‘licht in de duisternis’. Bovendien worden donateurs door het sfeerlicht in donkere tijden dagelijks herinnerd aan hun mooie bijdrage aan onderzoek!

“Het is voor mij een feest om mijn sfeerlichten met mensen te delen”, vertelt Mariëtte, hier op een braderie in winkelcentrum Mariahoeve in Den Haag. “Kaas- en notenwinkel De Alexanderhoeve zorgt altijd voor mijn tafel. Zo doet iedereen iets.”

Mariëtte maakt de sfeerlichten met diverse thema’s; van Sinterklaas, Kerst, Pasen, geboortes en trouwerijen tot dieren, bloemen, vruchten en eigenlijk alles wat je kunt bedenken aan onderwerpen. In totaal is naar aanleiding van deze actie maar liefst €6300 aan onderzoek besteed en Mariëtte is gelukkig nog lang niet van plan te stoppen!

Inzetten voor goed doel

Na het overlijden van haar moeder wilde Mariëtte de tijd die ze eerst aan mantelzorg besteedde, wederom goed inzetten. “Ik werk parttime als gastvrouw bij de SRK-groep. Naast mijn hobby’s wilde ik iets betekenen voor een goed doel. Dat werd Stichting MS Research. Ik heb bewondering voor al die onderzoekers die jarenlang geduldig op zoek zijn naar oplossingen van zo’n vreselijke ziekte. En ik heb helemaal bewondering voor al die mensen met MS, die daar natuurlijk op wachten.”

Hulp

Op de tafels en bar in restaurant De Hogenhouck staan de sfeerlichten voor MS
Op de tafels en bar in restaurant De Hogenhouck staan de sfeerlichten voor MS

Helaas kan Mariëtte haar sfeerlichten momenteel door de gevolgen van COVID-19 niet op braderieën, markten en andere bijeenkomsten laten zien. Maar gelukkig zijn er diverse mensen die daar weer een oplossing voor bieden. Bijvoorbeeld Han Veller, van restaurant De Hogenhouck in Den Haag, supporter van het eerste uur. Han vertelt: “Mariëtte ken ik nog uit mijn middelbare schooltijd. Regelmatig eet ze nu een hapje in mijn restaurant. Tenminste als we open zijn…Toen ik de sfeerlichten zag wilde ik helpen. Nu staan ze bij mij op ieder tafeltje. Het valt mijn gasten op. Ze praten erover en willen er ook een hebben. ‘Dat kan’ zeg ik dan, maar eerst doneren voor MS-onderzoek! Behalve met goed gevulde maag, gaan ze naar huis met een heel mooi aandenken. En daarmee doen ze meteen iets goeds.”

“We kijken altijd weer naar nieuwe sfeerlichten uit. Ze zijn er in soorten en maten” aldus Ineke en Martine.

Ook het team van fysiotherapie Voorburg helpt mee. Als geen ander weten Ineke en Martine wat het voor mensen betekent als ze een ernstige chronische aandoening hebben. Uiteraard behandelen zij ook mensen met MS. Ineke en Martine: “Gelukkig brengt onderzoek de oplossingen steeds een stap dichterbij. Wij ondersteunen dit initiatief van harte. Mensen die onze praktijk bezoeken voor behandeling of oefentherapie zien de sfeerlichten op de balie. En na een donatie gaan ze er trots mee naar huis. Soms voor zichzelf, soms als cadeautje.”

Kerstlicht

Een hele bijzondere actie vond afgelopen jaar in december plaats. Het Hospice in Wassenaar wilde zoals ieder jaar haar vrijwilligers bedanken en tegelijkertijd een goed, lokaal doel steunen. Na een substantiële gift aan de Stichting ontving het Hospice sfeerlichten voor al haar medewerkers en vrijwilligers. Met vlinders en klaprozen als afbeelding, symbool van troost en dus een heel persoonlijk en toepasselijk cadeau. “Dit was een van de meest bijzondere opdrachten die ik heb gedaan. Mensen die zulk belangrijk werk doen letterlijk en figuurlijk licht mogen geven, was fantastisch om te doen.”

Symbolische overhandiging van het eerste sfeerlicht aan Odette Paauwe-Insinger, bestuurslid van Hospice Wassenaar.

Wilt u meer informatie over doneren aan MS-onderzoek en een sfeerlicht ontvangen? Mail dan naar inactievoorms@msresearch.nl

 

Website gemaakt door: Sturdy Digital