“Ik vind iedereen die ook maar iets doet wat met MS te maken heeft een held.”

De oom van Rita Zoetemelk had MS. Om deze reden waren de ouders van mevrouw (Rita) Zoetemelk destijds trouwe donateur van het Prinses Beatrixfonds voor spierziekten en (toen nog) MS. “Goed voorbeeld doet goed volgen”, dus op het moment dat mevrouw Zoetemelk op zichzelf ging wonen, werd ook zij donateur van dit fonds.

“Enkele jaren later keek ik naar een tv-uitzending met Ivo Niehe. Hierin werd verteld over het Prinses Beatrixfonds voor spierziekten. Het viel me op dat MS niet meer genoemd werd. Ik belde de volgende dag meteen met het fonds en zij vertelden mij dat zij zich sinds kort niet meer op MS richtten. De activiteiten voor MS waren ondergebracht bij Stichting MS Research. Omdat ik juist voor MS wilde geven, ben ik vanaf dat moment als donateur overgestapt naar Stichting MS Research. Ik weet dat deze organisatie wetenschappelijk onderzoek behartigt, dus was de keuze eenvoudig.”

Extra gift voor myeline-herstel onderzoek
Mevrouw Zoetemelk doneert elk kwartaal via een automatische incasso aan de Stichting. Zij heeft gekozen voor “niet- geoormerkt geven” omdat ze, zoals ze zelf zegt, moeilijk kan kiezen voor één bepaald MS-onderzoek. Wel heeft zij vorig jaar, naast haar terugkerende bijdrage, een éénmalige grote donatie gedaan voor myeline-herstel onderzoek binnen het MS Centrum Noord Nederland. “Ik las in het magazine Rondom MS een artikel over dit onderzoek en de mogelijkheid om de myeline-laag te repareren. Dit artikel sprak mij héél erg aan. Het genezen van MS is nog zo ver weg, maar als dit onderzoek gaat lukken, dan kan dit een soort van tussenoplossing zijn om MS tot stilstand te brengen en hiermee de kwaliteit van leven met MS te vergroten.” “Ik was zeer vereerd dat de directeur van de Stichting bij mij op de thee kwam om mij persoonlijk te bedanken voor mijn donatie.”

Het jaarverslag en de Rondom MS worden met veel enthousiasme ontvangen en gelezen. “Deze publicaties geven mij een goed beeld en vertrouwen dat de gelden goed besteed worden.” Ook volgt mevrouw Zoetemelk de Facebook-pagina van de Stichting. “Ik like alle posts over donaties en acties met een hartje en deel deze met mijn achterban. In de mei MS maand vond ik de berichten over de Kiss Goodbye to MS-campagne erg leuk om te lezen en heb ik veel gehad aan de ‘myth & truth’ posts die op mij van toepassing zijn.” Verwachtingen binnen het MS-onderzoek “Geld speelt een belangrijke rol binnen het MS-onderzoek. Als alles mogelijk zou zijn, ook financieel gezien, dan zouden er waarschijnlijk al veel meer stappen en misschien zelfs doorbraken in het MS-onderzoek hebben plaatsgevonden. Ik verwacht dat ik de doorbraak niet meer zal meemaken, maar hopelijk leidt het huidige onderzoek wel tot de doorbraak voor de volgende generatie.”

Helden
Over haar helden of voorbeelden binnen het MS-veld hoeft ze niet lang na te denken: “Ik vind iedereen, die ook maar iets doet wat met MS te maken heeft, een held. Of dit een MS-onderzoeker is, een donateur of de medewerkers van Stichting MS Research of andere gerelateerde organisaties. Van deze helden moet wij het hebben!”

Website gemaakt door: Sturdy Digital