Internationale reisbeurzen voor aanstormend talent

Uitreiking van de MSIF Du Pré Grants 2018

De Du Pré Grant is een reisbeurs voor jonge professionals uit landen waar MS-onderzoek nog in de kinderschoenen staat. Met deze beurzen stimuleert de MS International Federation (MSIF) zowel de persoonlijke ontwikkeling als internationale samenwerking. Stichting MS Research ondersteunt dit initiatief en financiert voor de derde maal twee reisbeurzen. De winnaars van dit jaar, beiden uit Argentinië, krijgen de kans om 6 maanden ervaring op te doen bij een gespecialiseerd MS-centrum. Opgedane kennis en ervaring nemen zij mee terug naar huis.

De eerste winnaar is de jonge arts Anibal Chercoff. Hij bezoekt het laboratorium van prof. Helen Tremlett in Vancouver. Dit is extra bijzonder omdat Tremlett in het verleden zelf een Du Pré Grant ontving. Het onderzoek van Anibal richt zich op psychiatrische klachten bij mensen met MS in de periode voordat zij lichamelijke klachten ontwikkelden. Het is bekend dat depressie en angststoornissen de kwaliteit van leven van mensen met MS vermindert. Ook kunnen deze klachten het verloop van de ziekte negatief beïnvloeden. Het zou zelfs kunnen dat psychiatrische aandoeningen vroege symptomen van MS zijn. Om dit te bestuderen gaat Anibal de aanwezigheid van psychiatrische klachten bij een grote groep mensen met en zonder MS nauwkeurig in kaart brengen. 

 

De tweede winnaar is promovenda Evelyn Heck. Zij reist met haar Du Pré Grant naar Boston om samen te werken met dr. Francisco Quintana, een expert op het gebied van virussen en MS. De ziekte MS wordt veroorzaakt door een complexe interactie tussen omgevings- en genetische factoren. Eén van deze omgevingsfactoren is het Epstein-Barr Virus. Dit virus infecteert cellen van het afweersysteem en kan de ziekte van Pfeiffer veroorzaken. Na de eerste infectie blijft het virus levenslang aanwezig in deze cellen. Mensen die drager zijn van het virus, het merendeel van de bevolking, merken hiervan doorgaans niets. Evelyn gaat bestuderen welke effect de permanente aanwezigheid van het virus bij mensen met MS heeft. Zo hoopt zij te ontdekken hoe het virus bijdraagt aan het ontstaan van MS.

Website gemaakt door: Sturdy Digital