Is MS-onderzoek iets voor mij?

“Een stage biedt kans om te ervaren en te leren.”

Paloma Petit

Jonge onderzoekers in spé krijgen binnen hun master de mogelijkheid om stage te lopen bij een onderzoeksinstituut in het buitenland. Zowel op wetenschappelijk als persoonlijk vlak een waardevolle en leerzame ervaring. Stichting MS Research steunt stages binnen het MS-veld met een bijdrage voor reis- en verblijfskosten. Ons doel is jonge mensen kennis te laten maken met wetenschappelijk onderzoek naar MS en hen inspireren voor een carrière binnen dit brede en uitdagende vakgebied. Wij vroegen masterstudent Paloma Petit naar haar stage-ervaring in België.

Mijn passie ligt bij het immuunsysteem

Collega’s en vrienden omschrijven Paloma als iemand waarop je kunt bouwen. Toewijding en passie zijn eigenschappen die deze jonge onderzoeker kenmerken. Paloma’s passie ligt bij de immunologie. Zij wil begrijpen waardoor het afweersysteem bij ziekten zoals MS verstoort raakt en deze kennis gebruiken voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen. Aansluitend bij haar interesses vond Paloma een stageplek bij professor Sofie Struyf in het laboratorium voor Moleculaire Immunologie van het Rega Instituut voor Medisch Onderzoek in Leuven. Negen maanden lang verdiepte zij zich in MS en neutrofielen. Neutrofielen zijn afweercellen die onderdeel zijn van de eerste reactie tegen ziekteverwekkers. Paloma mocht kennismaken met een nieuw onderzoeksveld gericht op de rol van neutrofielen in het ziekteproces van MS. De onderzoekers uit Leuven werken nauw samen met Hasseltse groep van professor Niels Hellings.

Nieuwe route voor MS-behandelingen

Paloma: ”De resultaten van dit onderzoek kunnen de eerste stap vormen op weg naar een nieuwe en tot nu toe onbekende route van MS-behandelingen. Namelijk een behandeling gericht op neutrofielen en/of de schadelijke stoffen die deze cellen maken. Neutrofielen zijn cruciaal voor de eerste afweerreactie. Het zou daarom best kunnen dat een behandeling gericht op neutrofielen het ziekteproces van MS in een vroeg stadium kan remmen. De kennis opgedaan in dit onderzoek kan zo in de toekomst misschien bijdragen aan meer effectieve en/of veiligere behandeling.”

Wij steunen jonge onderzoekers in hun carrière binnen wetenschappelijk onderzoek naar MS

Dat is mogelijk door uw donatie.

Persoonlijke groei als onderzoeker

Paloma: “Tijdens mijn stage heb ik veel geleerd over de verschillende testen en technieken die in het laboratorium gebruikt worden om de functie van neutrofielen te bestuderen. Dit was helemaal nieuw voor mij. Verder heb ik ook veel geleerd over statistiek en hoe ik resultaten van onderzoek het beste kan weergeven in een grafiek. Ook heb ik ervaring opgedaan met spreken voor een publiek. Dat is een onderdeel waar ik voor deze stage problemen mee had. Op persoonlijk vlak heeft het afgelopen jaar mij geleerd dat ik makkelijk te veel hooi op mijn vork neem. Dat is iets waaraan ik werk en wat ik ook meeneem in de volgende stap in mijn carrière; een promotieonderzoek.” Wij wensen Paloma veel succes met haar onderzoek.

Website gemaakt door: New Fountain