Karin Spaink ontvangt de Van Praagprijs 2009

Humanistisch Verbond eert Karin Spaink met Van Praagprijs

Het Humanistisch Verbond reikt op 20 mei de Van Praagprijs 2009 uit aan Karin Spaink. Een onafhankelijke jury onder leiding van Cox Habbema koos haar unaniem als sprankelend voorbeeld van iemand die ‘levenskunst’ uitstraalt. De Van Praagprijs is een oeuvreprijs en wordt tweejaarlijks uitgereikt aan personen of organisaties die zich inzetten voor een menswaardige en rechtvaardige samenleving. Op 20 mei neemt Karin Spaink de prijs in ontvangst in Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam. Zij is blij verrast zo heeft zij laten weten.

Jury
De Van Praagprijs 2009 staat in het teken van ‘levenskunst’: een humanistisch antwoord op de vraag hoe een mooi en zinvol leven te leiden. De jury onder leiding van Cox Habbema ging op zoek naar een kandidaat die op het snijvlak van cultuur en debat humanistische thema’s aan de orde stelt. Iemand die inspireert tot levenskunst.

Karin Spaink
De jury ziet in Karin Spaink de persoon waarin alle criteria samenkomen: “Zij is een icoon van strijdbaarheid en levenslust en inspireert daarmee anderen. Zij initieert debat, doorbreekt taboes en laat een origineel en kritisch geluid horen over onderwerpen die anderen onbesproken laten. Zij kiest verrassende, vaak controversiële invalshoeken waarbij ze haar publiek aanzet tot zelfreflectie en betrokkenheid.”
Spaink houdt zich bezig met uiteenlopende onderwerpen als privacy, man-vrouw-verschillen, techniek, zelfdoding en ziekte. Zelf werd zij door verschillende ziektes, MS, hersenbloeding en kanker getroffen. Haar wapen is het vrije woord, haar middel boeken, artikelen, essays, lezingen en internet.

Het Humanistisch Verbond
Het Verbond is zeer ingenomen met de keuze van de jury. Voorzitter Rein Zunderdorp: “Karin Spaink bestrijdt platgetreden paden en comfortabele vanzelfsprekendheden. Zij durft te denken en doet dat kritisch, met kracht en originaliteit. Spaink is daardoor een voorbeeld voor vele humanisten.”

Van Praagprijs
De Van Praagprijs is genoemd naar Jaap van Praag, één van de oprichters van het Humanistisch Verbond. De prijs wordt uitgereikt aan personen die in hun werk humanistische waarden uitdrukken en met hun oeuvre inspireren tot een samenleving waarin zelfbeschikking en verantwoordelijkheid samengaan. Sinds 1971 is de prijs uitgereikt aan onder anderen Hella Haasse, Max van der Stoel, Kees Schuyt en Heddy Honigmann. De laatste Van Praagprijs ging in 2007 naar theaterregisseur Johan Simons.

Juryleden

  • Cox Habbema (voorzitter): actrice en voormalig directeur Stadsschouwburg Amsterdam
  • Soheila Najand, beeldend kunstenaar en directeur stichting InterArt voor interdisciplinaire en interculturele kunstprojecten
  • Lucette Terborg: kunstcritica en schrijver
  • Gijs van Tuijl, directeur Stedelijk Museum Amsterdam
  • Ruut Veenhoven: emeritus hoogleraar ‘menselijk geluk’, Erasmus Universiteit Rotterdam.

    De Van Praagprijs 2009 wordt uitgereikt op woensdagavond 20 mei 2009 in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Aanvang: 20.00u.
    Informatie over het programma en aanmelding: www.vanpraagprijs.nl

Noot voor redacties niet voor publicatie:
Voor meer informatie over dit bericht of voor een interview met Karin Spaink kunt u contact opnemen met Saskia Markx, s.markx@humanistischverbond.nl, 020 5219090 of 06 44 130 568
Voor meer informatie over de Van Praagprijs en het programma op 20 mei zie www.vanpraagprijs.nl

Het Humanistisch Verbond is een open levensbeschouwelijke organisatie. Centraal staan menswaardigheid, regie over je leven en sociale verantwoordelijkheid: zelf denken samen leven.

Website gemaakt door: Sturdy Digital