Meer schade aan lange zenuwbanen bij MS

Kim Meijer en haar collega’s van het MS Centrum Amsterdam hebben gevonden dat vooral de lange zenuwbanen beschadigd zijn in de hersenen bij mensen met MS. Beschadiging van deze lange banen gaat samen met een minder efficiënte hersenfunctie en cognitieve problemen. De bevindingen zijn onlangs gepubliceerd in het gerenommeerde blad Brain.

In deze studie onderzocht Kim Meijer welk type zenuwbanen het meeste aangetast zijn bij mensen met MS en wat de gevolgen daarvan zijn. Bij 133 mensen met MS en 48 controles zijn de lange en korte zenuwbanen in beeld gebracht met een speciale MRI-techniek, namelijk tractografie op basis van diffusie MRI. Zenuwbanen kunnen hiermee in 3D zichtbaar worden gemaakt. Kim vond dat de lange zenuwbanen erger beschadigd zijn dan de korte zenuwbanen bij mensen met MS. Door deze schade wordt informatie minder efficiënt doorgegeven. Tevens is de schade aan met name lange banen geassocieerd met meer problemen met het geheugen- en denkvermogen, zogenaamde cognitieve problemen. Lees meer over dit onderzoek.

Deze studie kon worden uitgevoerd dankzij de programmasubsidie van Stichting MS Research. Met deze subsidie ondersteunt de stichting de drie academische MS-Centra in Nederland structureel. Lees meer over de programmasubsidie van Stichting MS Centrum Amsterdam.

foto: het gepubliceerde onderzoek is onderdeel van het promotieonderzoek van Kim Meijer, waarvoor zij bij de onderzoeksdagen dit jaar de tweede prijs won. 

Website gemaakt door: Sturdy Digital