Meest impactvolle onderzoeken in de prijzen

De afgelopen twee jaar zijn er maar liefst 31 proefschriften gepubliceerd over oorzaken van, behandelingen en oplossingen voor MS. Wij feliciteren zes jonge MS-onderzoekers, die een prijs krijgen toegekend voor hun promotieonderzoek.

 

Multiple sclerose is een complexe, veelomvattende aandoening. Onderzoekers wereldwijd werken aan meer kennis over en oplossingen voor MS. Ook jonge onderzoekers in Nederland. Hun harde werk leverde de afgelopen twee jaar maar liefst 31 proefschriften op. Een jury, die bestaat uit MS-wetenschappers, heeft gekeken welk onderzoek van de beste kwaliteit is. Dit leidde tot interessante wetenschappelijke bevindingen en vooral: welk onderzoek het meeste impact heeft opgeleverd voor mensen met MS. Geen eenvoudige taak, want alle proefschriften geven zeer waardevolle inzichten.

De prijzen zijn uitgereikt tijdens de MS-onderzoeksdagen 2021, georganiseerd door Stichting MS Research. Er waren twee categorieën: fundamenteel en klinisch onderzoek.

Prijzen voor fundamenteel MS-onderzoek

Bij fundamenteel onderzoek ging de eerste prijs naar Nina Fransen, die onderzoek deed naar ontstekingscellen in hersenweefsel. Voor haar baanbrekende onderzoek gebruikte Nina weefsel van overleden hersendonoren. De tweede prijs was voor Marlijn van der Poel met haar onderzoek over moleculaire mechanismen van afweercellen tijdens laesie-ontwikkeling. Jamie van Langelaar won de derde prijs in de categorie fundamenteel onderzoek. Haar focus lag op B- en T-cellen bij mensen met MS, waarbij ze de cellen en hun gedrag vanaf het begin tot en met het eind van het ziektebeloop bestudeerde.

Klinisch MS-onderzoek in de prijzen

Op het gebied van klinisch onderzoek was de eerste prijs voor Zoé van Kempen, die haar onderzoek richtte op een meer op maat gemaakte behandeling van MS-patiënten met natalizumab, die minder risico geeft op ernstige bijwerkingen. Het verschil met de andere proefschriften was heel klein, aldus de jury. Zoé heeft gewonnen omdat haar onderzoek snel kan worden toegepast in de praktijk. Tweede prijs in deze categorie ging naar Martijn Wijburg. Martijn deed onderzoek naar ernstige bijwerkingen van MS-behandelingen en hoe dit kan worden tegengegaan of zelfs voorkomen. Jenny Nij Bijvank won de derde prijs met haar onderzoek naar visuele beperkingen die worden veroorzaakt door MS, hoe deze kunnen worden behandeld, maar ook hoe het meten van oogbewegingen kan bijdragen aan het monitoren en voorspellen van het ziekteproces.

Stichting MS Research feliciteert de zes prijswinnaars en wenst hen veel succes met hun veelbelovende vervolgonderzoek.


MS-onderzoeksdagen 2021

De zes jonge onderzoekers kregen hun prijs uitgereikt tijdens de MS-onderzoeksdagen 2021, die op 6 en 7 december plaatsvonden. Elk jaar organiseert Stichting MS Research de MS-onderzoeksdagen, een wetenschappelijk congres over MS voor professionals uit Nederland en België. Het evenement biedt wetenschappers en zorgprofessionals uit het MS-veld een platform voor het uitwisselen van de laatste onderzoeksresultaten en ontwikkelingen. De 2021 editie van de onderzoeksdagen vond digitaal plaats.

 

Website gemaakt door: Sturdy Digital