Monique Blom-de Wagt Grant voor onderzoek naar immuuncellen

MS-onderzoekster Cindy Hoeks heeft de ‘Monique Blom-de Wagt beurs 2021’ ontvangen. Met deze persoonlijke subsidie kan zij een impuls geven aan haar onderzoek naar immuuncellen die bijdragen aan de verergering van MS-symptomen.

Het onderzoek van Cindy richt zich op specifieke groep immuuncellen die een rol spelen bij de verergering van MS-symptomen. Deze immuuncellen zijn niet aanwezig bij elk individu, maar ontstaan wanneer iemand langdurig blootgesteld wordt aan een ziekteverwekker. Het gaat om cellen die voornamelijk worden gevonden bij oudere personen en mensen met een chronische virale infectie of auto-immuunziekte.

“We weten nog niet precies hoe deze cellen zich ontwikkelen, maar uit eigen werk en de huidige literatuur blijkt dat de omstandigheden waaronder ze ontstaan mogelijk een invloed kunnen hebben op de kenmerken van deze cellen”, aldus Cindy. “Om deze kenmerken te vinden, bestuderen wij deze immuuncellen van mensen met MS en vergelijken ze met de immuuncellen van mensen met een chronische virale infectie. Dit doen we met behulp van een nieuwe techniek waarmee we afzonderlijke cellen in detail kunnen bestuderen. Deze nieuwe techniek is ook minder belastend voor de patiënt, omdat we relatief weinig ‘materiaal’ – in dit geval een buisje bloed – nodig hebben om zoveel mogelijk celonderzoek te doen. Uiteindelijk zal dit onderzoek ons meer informatie geven over de ontwikkeling en de functie van deze schadelijke cellen. Deze informatie kan later mogelijk gebruikt worden bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor MS-patiënten.”

Cindy Hoeks doet promotieonderzoek bij Biomed, een onderzoeksinstituut verbonden aan de Universiteit Hasselt waar een breed scala aan MS-onderzoek wordt uitgevoerd. Lees hier meer over het onderzoek van Cindy Hoeks.

 


Over de Monique Blom-de Wagt Grant

De Monique Blom-de Wagt Grant is een persoonsgebonden beurs voor jonge MS-wetenschappers. Het biedt een ambitieuze onderzoeker de kans om zijn of haar onderzoek naar het volgende niveau te brengen. De beurs wordt mogelijk gemaakt door de Blom-de Wagt Foundation. Deze stichting is opgericht door Walter Blom en zijn vrouw Monique. De strijd tegen de ziekte MS heeft Monique zelf helaas verloren, maar via de Foundation hoopte zij, en nu haar naasten, andere mensen met MS een betere toekomst te kunnen bieden. “Met de Blom-de Wagt Foundation en deze beurs heeft Monique iets blijvends achtergelaten”. Aldus Walter Blom. “De zoektocht naar het ontstaan van en oplossingen voor MS is een puzzel. We weten alleen nog niet hoe groot de puzzel is. Ik ben blij dat we op deze manier fundamenteel onderzoek kunnen steunen. Want elk puzzelstukje telt.”

De Monique Blom-de Wagt Grant van 20.000 euro werd in een online bijeenkomst door Kirstin Heutinck van Stichting MS Research uitgereikt aan onderzoekster Cindy Hoeks (onderste rij, midden). Bij de uitreiking was ook Walter Blom, oprichter van de Blom-de Wagt Foundation, zelf aanwezig (onderste rij, rechts).
Website gemaakt door: Sturdy Digital