< Terug naar onderzoeken

Onderzoeksinformatie

Project nummer: 21-1113
Subsidievorm: Jonge onderzoekers
Doel: Oorzaken
Onderzoekers:
Drs. Cindy Hoeks
Instituut: BIOMED, Universiteit Hasselt
Budget: €20.000 voor 6 maanden, 2021-2022
Status: Toegekend

Unieke MS-cellen vinden

Belang: Cytotoxische CD4+ T-cellen (CD4 CTL) zijn een bepaald type immuuncellen die bijdragen aan de verergering van MS-symptomen. Dit type immuuncel is niet aanwezig bij elk individu, maar ontstaat wanneer het lichaam langdurig blootgesteld wordt aan een ziekteverwekker. De cellen vinden we dan ook voornamelijk terug bij oudere personen en mensen met een chronische virale infectie of auto-immuunziekte. We weten nog niet precies hoe de cellen zich ontwikkelen. Uit eigen werk en dat van collega-onderzoekers blijkt dat de omstandigheden waaronder deze cellen ontstaan mogelijk van invloed zijn op hun kenmerken. Wij verwachten daarom dat de CD4 CTL van mensen met MS unieke kenmerken hebben. Om unieke kenmerken te vinden bestuderen wij de CD4 CTL van mensen met MS vergelijken deze met CD4 CTL van mensen met een chronische virale infectie. Deze kennis kan mogelijk worden gebruikt om de schadelijke immuuncellen te vinden en selectief uit te schakelen.

 

Cindy werkt aan een betere behandeling van MS

Helpt u mee?

Genetische informatie van een cel lezen

Methode: Doorgaans bevindt zich slechts een klein aantal CD4 CTL in het bloed van proefpersonen. Daardoor is het moeilijk om voldoende cellen te isoleren en zo hun kenmerken goed te kunnen bestuderen. Dit project maakt gebruik van een nieuwe techniek waarbij afzonderlijke cellen meer in detail bestudeerd kunnen worden. Met deze techniek kan genetische informatie van één enkele cel gecombineerd worden met informatie over eiwitten die zich op deze cel bevinden. Hierdoor kan deze cel beter gekarakteriseerd worden. Ons doel is om te bepalen of er verschillen te vinden zijn tussen CD4 CTL die ontstaan zijn in MS-patiënten, en CD4 CTL die ontstaan zijn in gezonde proefpersonen met cytomegalovirus, een chronische virale infectie die doorgaans geen merkbare klachten geeft.

Giftige T-cellen

Verwacht resultaat: We verwachten hierbij vast te stellen dat CD4 CTL van MS-patiënten met name een sterker geactiveerd en cytotoxisch profiel hebben, waardoor zij schade kunnen aanrichten in het lichaam van de patiënt.

Ontwikkeling nieuwe MS-behandeling

Impact: Dit project zal ons informatie verschaffen over de ontwikkeling en de functie van CD4 CTL bij MS. Deze informatie kan later mogelijk toegepast worden bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor MS-patiënten.

Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door de Blom-de Wagt Foundation.
Projectnummer: 21-1113