Monique Blom-de Wagt Grant voor twee jonge onderzoekers

MS-onderzoekers Sinéad Moylett en Melanie Loix ontvangen beide een ‘Monique Blom-de Wagt grant’. Met deze persoonlijke subsidie kunnen zij een impuls geven aan hun wetenschappelijke carrière en hun fundamentele onderzoek naar het verloop en de oorzaak van MS.

Voorspellen ziekteverloop met kunstmatige intelligentie

Het onderzoek van Sinéad richt zich op het voorspellen van het ziekteverloop, in het bijzonder de progressie of geleidelijke toename van beperkingen, met behulp van kunstmatige intelligentie.

“Weten hoe de toekomst eruit gaat zien is van groot belang voor mensen met MS. Deze grant geeft mij de mogelijkheid om mijn onderzoek naar ziekteachteruitgang bij MS uit te breiden met kunstmatige intelligentie algoritmes.”

“Het is niet duidelijk waarom sommige personen met MS een ernstiger ziekteverloop kennen terwijl anderen nagenoeg geen symptomen ervaren.”, aldus Sinéad. “We hebben een groot aantal data van mensen met MS beschikbaar. Hierdoor kunnen we bestuderen hoe verschillende factoren vanaf het moment van diagnose een invloed hebben op het ziekteverloop op langere termijn. Welke factoren dragen bij tot achteruitgang, beperkingen en oplaaiingen van de ziekte?

Momenteel kunnen artsen het verloop van de ziekte niet voorspellen. Door het identificeren van voorspellende factoren op het tijdspunt van diagnose helpen we artsen met keuzes te maken omtrent de behandeling, wie deze nodig heeft en wanneer deze het best voorgeschreven kan worden.” De beurs zal Sinéad gaan gebruiken om voor 5 maanden samen te gaan werken met de onderzoeksgroep van prof.dr. Celine Vens van de KU Leuven, gespecialiseerd in het gebruik van kunstmatige intelligentie in de gezondheidszorg.

Elk datapunt vertelt een persoonlijk verhaal

Sinéad maakt gebruik van een database met gegevens van mensen met MS die maar liefst 8 jaar zijn gevolgd in het Universitair Ziekenhuis Leuven. Deze rijke dataset is opgebouwd door MS-neuroloog prof.dr. Bénédicte Dubois en alleen mogelijk dankzij alle deelnemers aan het onderzoek. Sinéad beseft heel goed: “Achter ieder datapunt zit een persoonlijk verhaal.” Dit onderschrijft Walter Blom, samen met zijn vrouw Monique richtte hij de Blom-de Wagt Foundation op. “Monique heeft aan verschillende onderzoeken meegedaan. Toen haar ziekte progressief werd kostten de extra ziekenhuisbezoeken haar steeds meer moeite. Zij deed mee voor andere mensen met MS. Het was ook haar idee om een stichting op te richten. Onze stichting financiert ieder jaar één of twee Monique Blom-de Wagt Grants. Hiermee willen wij jonge onderzoekers steunen die zoeken naar oplossingen voor MS.” Lees hier meer over het onderzoek van Sinéad.

Onderzoek helpt MS de wereld uit

Helpt u mee?

Onderzoek naar herstelprocessen voortzetten

Ook onderzoeker Melanie Loix van de Universiteit Hasselt heeft de Monique Blom-de Wagt Grant in ontvangst mogen nemen. Zij zal de beurs gaan gebruiken voor een werkbezoek van 1 maand aan het Erasmus MC in Rotterdam. Een kans om haar onderzoek naar herstelprocessen in de hersenen en het ruggenmerg uit te breiden.

“Deze grant geeft mij de mogelijkheid om mijn onderzoek te bevestigen in belangrijke hersenmodellen voor herstel. Hierdoor kan ik hopelijk nieuwe aanknopingspunten voor myelineherstel vinden.”

“Op het moment dat myeline beschadigd raakt komen de afvalcellen van de hersenen in actie. Zij ruimen de vetachtige resten van beschadigd myeline op. Een noodzakelijke eerste stap in het herstelproces. We hebben recent aangetoond dat een van de belangrijkste mechanismen voor eiwitafbraak de verwerking van myeline in de afvalcellen verstoort”, vertelt Melanie. “Tijdens mijn tijd in Rotterdam zal ik met verschillende experimentele modellen gaan onderzoeken of het weghalen van dit enzym kan bijdragen aan beter herstel van schade in de hersenen veroorzaakt door afbraak van myeline.” Lees hier meer over het onderzoek van Melanie.

Sinéad Moylett doet onderzoek bij KU Leuven in het Laboratorium voor Neuro-immunologie, waar onderzoekers zich bezighouden met immunologische processen in de hersenen. Lees hier meer over het onderzoek van Sinéad.

Melanie Loix doet promotieonderzoek bij Biomed, een onderzoeksinstituut verbonden aan de Universiteit Hasselt waar een breed scala aan MS-onderzoek wordt uitgevoerd. Lees hier meer over het onderzoek van Melanie.


Over de Monique Blom-de Wagt Grant

De Monique Blom-de Wagt Grant is een persoonsgebonden beurs voor jonge MS-wetenschappers. Het biedt een ambitieuze onderzoeker de kans om zijn of haar onderzoek naar het volgende niveau te brengen. De beurs wordt mogelijk gemaakt door de Blom-de Wagt Foundation. Deze stichting is opgericht door Walter Blom en zijn vrouw Monique. De strijd tegen de ziekte MS heeft Monique zelf helaas verloren, maar via de Foundation hoopte zij, en nu haar naasten, andere mensen met MS een betere toekomst te kunnen bieden. “Met de Blom-de Wagt Foundation en deze beurs heeft Monique iets blijvends achtergelaten”. Aldus Walter Blom. “De zoektocht naar het ontstaan van en oplossingen voor MS is een puzzel. We weten alleen nog niet hoe groot de puzzel is. Ik ben blij dat we op deze manier fundamenteel onderzoek kunnen steunen. Want elk puzzelstukje telt.”

Website gemaakt door: Sturdy Digital