MS-Onderzoeksdagen 2017

Onderzoeksdagen 2017 zaalOp dinsdag 14 november en woensdag 15 november vonden de jaarlijkse MS-Onderzoeksdagen plaats. Dit keer werden deze gecombineerd met de Dag voor Mensen met MS. Op deze manier werd niet alleen samenwerking tussen MS-onderzoekers in Nederland en België gestimuleerd maar kwamen onderzoekers en mensen met MS ook met elkaar in contact.

Opening

Het programma werd geopend door Edwin van Wijngaarden en Thomas Sanders, mede initiatiefnemers van MoveS. Zij vertelden wat hen beiden beweegt om zoveel mogelijk geld op te halen voor MS-onderzoek. Door de samenwerking met Stichting MS Research zijn er een aantal mooie initiatieven mogelijk gemaakt. Zo is er de jaarlijkse ‘MS Out-of-the-Box-Grant’ in het leven geroepen. Deze grant maakt vernieuwend onderzoek mogelijk dat op een andere wijze moeilijk te financieren is. Onderzoekers worden hierbij uitgedaagd om verder te kijken dan de ‘gebaande paden’. Daarnaast is het onlangs opgerichte expertisecentrum cognitie bij MS, onderdeel van het VUmc MS Centrum Amsterdam, voor een aanzienlijk gedeelte mogelijk gemaakt door MoveS  

De invloed van veroudering

Het wetenschappelijk inhoudelijke programma van de onderzoeksdagen startte met een keynote lezing door prof. dr. Robin Franklin, University of Cambridge, UK. Franklin gaf uitleg over zijn onderzoek naar de invloed die veroudering heeft op het ziekteproces van MS. Het centrale zenuwstelsel heeft een opmerkelijk goed mechanisme om beschadigingen te herstellen, hierbij spelen stamcellen een belangrijke rol. Bij het ouder worden verloopt dit herstelmechanisme steeds minder efficiënt. Franklin is echter positief: “Met farmacologische middelen verwachten wij de effecten van veroudering terug te kunnen draaien, waardoor myelineherstel weer mogelijk is”.  

Laatste ontwikkelingen

In vier blokken met wetenschappelijke presentaties brachten veelal jonge onderzoekers de 130 aanwezigen op de hoogte van de laatste resultaten van hun onderzoek. De prijs voor de beste presentatie ging naar Dr. Maarten Witte, momenteel werkzaam als onderzoeker bij het VUmc, Amsterdam. Hij presenteerde de resultaten van zijn onderzoek aan de Ludwig-Maximilians University in München. Deze laten zien dat het verlies van zenuwenbanen in MS mogelijk het gevolg is van een teveel aan calcium in de zenuwuitlopers. Jacomien Jongsma, promovendus aan het UMCG, kreeg van de jury een aanmoedigingsprijs voor haar presentatie over verschillen in myelineherstel tussen witte en grijze hersenstof. De tweede dag opende met een keynote lezing van Dr. Charlotte Teunissen (VUmc, Amsterdam). Teunissen presenteerde de laatste ontwikkelingen op het gebied van biomarkers. Zij benadrukte het belang van een betrouwbare biomarker om in een vroeg stadium de ziekteactiviteit van MS te meten. Het vinden van een dergelijke vroege biomarker zal het klinische onderzoek naar nieuwe MS-medicijnen aanzienlijk versnellen. Aan het einde van het wetenschappelijke programma werden de drie beste MS-proefschriften van het afgelopen jaar bekend gemaakt. Op de derde plaats eindigde het proefschrift van Daniëlle van Pelt (Erasmus MC, Rotterdam), de tweede prijs ging naar Ilia Vainchtein (UMCG, Groningen). Laura Peferoen (VUmc, Amsterdam) ontving de eerste prijs en gaf een presentatie over de belangrijkste resultaten van haar promotieonderzoek naar het ontstaan van de ontstekingshaarden bij MS.  

MS Speeddates

winnaars MS-SpeeddatesOm de samenwerking tussen verschillende instituten te stimuleren vonden ‘MS speeddates’ plaats tussen jonge MS-onderzoekers. Tijdens deze speeddates gingen de onderzoekers de uitdaging aan of ze door middel van een gezamenlijk onderzoek dichterbij de oplossing voor MS konden komen. De drie beste onderzoeksvoorstellen presenteerden hun ideeën tijdens de Dag voor Mensen met MS aan de mensen in de zaal. De winnaars Jacomien Jongsma (UMCG, Groningen), Pauline van Schaik (UMCG, Groningen) en Melissa Schepers (BIOMED, Universiteit Hasselt) mogen hun idee uitwerken en maken daarmee kans op een onderzoeksubsidie van €17.000 om het onderzoek ook daadwerkelijk uit te voeren.

De jaarlijkse MS-Onderzoeksdagen zijn voor onderzoekers een bron van inspiratie en motiveert hen om samen toe te werken naar het uiteindelijke doel; het vinden van de oorzaken van en een oplossing voor MS. Onderzoek helpt MS de wereld uit. 

Website gemaakt door: Sturdy Digital