Tijdens haar promotieonderzoek is de Groningse onderzoeker Anneke Miedema een sterker persoon geworden. Dit betekent meer voor haar dan de doctorstitel die ze onlangs behaalde. Anneke onderzocht de ontwikkeling van MS-laesies en ontdekte dat in de rand van actieve laesies cellen aanwezig zijn die herstel van schade bevorderen.
Onlangs rondde Anneke succesvol haar promotieonderzoek naar de ziekte MS af. Zij volgde hiervoor een studie Biomedische Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Haar motto: “waar een wil is, is een weg” heeft haar gebracht waar ze nu is.
Anneke ziet haar promotie als een droom die uitkomt. Als klein meisje was ze bij de promotie van haar tante. “Die dag is mij altijd bijgebleven” vertelt ze. “Dit geldt overigens ook voor mijn eigen promotie-dag. Een dag waarvan ik enorm heb genoten. Door het promotietraject ben ik de afgelopen vijf jaren een sterker persoon geworden en dat betekent voor mij veel meer dan de behaalde doctorstitel.” Waarna ze lachend zegt: “Noem mij maar gewoon Anneke!”
In eerste instantie heeft ze niet zelf gekozen voor het MS-onderzoek. “Het waren mijn promotoren, Susanne Kooistra, Bart Eggen en Erik Boddeke, die mij uitgekozen hebben voor dit type onderzoek. Een kans waarvan ik meteen gebruik heb gemaakt.” Ze benadrukt dat de hersenen altijd haar interesse hebben gewekt. “Het feit dat je hersenen alle processen in je lichaam aansturen en ons laten zijn wie we zijn, fascineert me.”
Mensen met MS zijn mijn grootste inspiratie
De eerste keer dat Anneke iemand met MS ontmoette heeft veel indruk op haar gemaakt. “Ik kreeg haar knutselspullen voor het maken van 3D-kaarten, omdat knutselen haar zelf niet meer lukte. Dit had te maken met het uitvallen van haar fijne motoriek. Het mooie is dat ik daarna nog vaak een mooie kaart voor haar heb kunnen maken.”
Haar grootste inspiratie haalt ze uit de mensen met MS zelf. “Voor hen wil ik dat er meer kennis komt over de ziekte, zodat deze in de toekomst beter te behandelen is.”
Anneke wilt dat er meer kennis komt over MS
MS onderzoek is mogelijk d.m.v. uw gift. Helpt u mee?
Ontdekking van microglia cellen die herstel bevorderen
Door het onderzoek van Anneke en haar collega’s zijn er meer inzichten verkregen in de ontwikkeling van MS-laesies. “We ontdekten dat de rand rondom actieve laesies een profiel van gen-activiteit laat zien dat gekoppeld kan worden aan de activiteit van microglia-cellen. Microglia cellen zijn de afweercellen van onze hersenen en we weten inmiddels dat er een heel scala aan verschillende microglia cellen zijn. De activiteit die we vonden in de rand is gunstig voor het herstel van schade in een laesie. Dit herstel willen we uiteraard stimuleren. Ook ontdekten we een aantal genen die in deze microglia-cellen veel tot uiting komen. Deze genen zijn interessant omdat zij onderdeel zijn van het herstel mechanisme en in de toekomst wellicht gebruikt kunnen worden om therapieën te ontwikkelen.” Ze benadrukt dat hieraan voorafgaand, eerst nog wel wat jaren vooronderzoek nodig zullen zijn.
Na een drukke periode van studeren, werken en de voorbereidingen op haar promotie, gaat ze nu eerst even genieten van haar gezin. “Daarna komen de vervolgstappen!” Dat doet ze in combinatie met haar baan als research analist op de afdeling pathologie van het UMC Groningen.
Voorafgaand aan haar promotie-dag ontving Anneke een bijzonder cadeau. “Ik vond het zeer speciaal dat ik een Sneeker Oester cadeau kreeg. Een mooie schelp, beschilderd met een vlinder voor Stichting MS Research. Het gaf mij kracht om vol zelfvertrouwen de verdediging in te gaan.”
Help MS de wereld uit
Zolang er onderzoek is, is er hoop. Steun Stichting MS Research en maak MS-onderzoek mogelijk.