Onderzoek naar afweercellen in gedoneerd hersenweefsel
Clusters van specifieke afweercellen spelen waarschijnlijk een rol bij het ontstaan van MS: dat is wat Aletta van den Bosch onderzoekt bij het Nederlands Herseninstituut.
Clusters van specifieke afweercellen spelen waarschijnlijk een rol bij het ontstaan van MS: dat is wat Aletta van den Bosch onderzoekt bij het Nederlands Herseninstituut.
Sinds begin 2020 werkt Aletta van den Bosch aan haar promotie-onderzoek binnen de neuroimmunologie groep van Prof. Inge Huitinga in het Nederlands Herseninstituut. Hierbij focust ze op de clusters van specifieke afweercellen, microgliacellen, die te zien zijn in het hersenweefsel van mensen met MS, die na overlijden hun hersenen hebben gedoneerd aan de Nederlandse Hersenbank voor MS.
“We hebben gevonden dat clusters microgliacellen mogelijk een rol spelen bij het ontstaan van ontstekingen in de hersenen van mensen met MS”, aldus Aletta. “Wij onderzoeken hiervoor clusters van MS donoren, en van donoren die een beroerte hebben gehad. Bij mensen die een beroerte hebben gehad ontstaan deze clusters namelijk ook, maar zullen ze geen ontstekingen in de hersenen, zogenaamde laesies, veroorzaken.”
Aletta presenteerde haar onderzoek en tussentijdse resultaten tijdens Ectrims, het grootste congres ter wereld voor MS-wetenschappers dat van 13 tot en met 15 oktober online plaatsvond. “We zien dat in MS, en niet na een beroerte, deze clusters geactiveerd worden door andere immuuncellen die in de buurt zitten. Deze activatie zorgt er onder andere voor dat de microgliacellen moleculen gaan produceren die de omgeving kunnen beschadigen, waaronder de zenuwcellen of de myeline laag die om zenuwcellen heen zit. Daarnaast zien wij dat de clusters in MS, en niet na een beroerte, betrokken zijn met het opnemen en verwerken van de lipiden waar de myeline laag uit bestaat. De combinatie van activatie door andere immuuncellen en de opname van de beschadigde lipiden, zou ten grondslag aan een laesie kunnen liggen.”
“Uiteindelijk hopen we dat we hierdoor beter gaan begrijpen hoe een laesie ontstaat in MS, zodat we kunnen gaan onderzoeken hoe we die vorming kunnen tegengaan. Zo kunnen we hopelijk nieuwe therapieën gaan ontwikkelen voor mensen met MS.”
Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door een MS out-of-the-box grant, van MoveS en Stichting MS Research. De MS out-of-the-box grant geeft MS-wetenschappers de mogelijkheid om onderzoek uit te voeren buiten de gebaande paden.
In deze podcast vertelt Aletta van den Bosch over haar studie naar de verschillen in de eigenschappen van microgliacelnodules bij MS-patiënten en mensen die een beroerte hebben gehad.
Wat is ECTRIMS?
ECTRIMS is een afkorting voor European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis. ECTRIMS is een jaarlijks, internationaal congres voor MS-onderzoekers en -wetenschappers. In 2021 vindt ECTRIMS plaats van 13 tot en met 15 oktober. Net als in 2020 is het congres online. Gedurende drie dagen presenteren onderzoekers hun projecten en recente bevindingen rondom hun MS-onderzoek. Tijdens ECTRIMS presenteren ook onderzoekers van academische MS-centra in Nederland. Het wetenschappelijk onderzoek dat daar plaatsvindt, wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting MS Research.