Ons afweersysteem: hoeder, mediator en verrader

Ons Afweersysteem; hoeder, mediator en verraderNet uit: het nieuwste cahier van stichting Biowetenschappen en Maatschappij gaat over de werking van je afweersysteem en laat patiënten met auto-immuunziekten aan het woord. Wanneer het afweersysteem faalt of onnodig of overmatig reageert, krijgen we te maken met afweerstoornissen, kanker, allergie of auto-immuunziekten. Gelukkig is er steeds meer inzicht hoe deze ´foutjes´ in het afweersysteem ontstaan. Met die kennis ontwikkelen wetenschappers nieuwe therapieën en medicijnen.

Vanaf pagina 64 een indrukwekkende bijdrage van onze ambassadeur Tessa over haar leven met MS ”MS heeft mij geleerd wat écht belangrijk is. Niets is meer vanzelfsprekend. Je moet keuzes maken. Uit noodzaak. Dus ook kiezen voor wat je gelukkig maakt, waar je blij van wordt. Daar steek je energie in, niet in bijzaken. Ik hou van een groots uitdagend leven maar ik kan gelukkig ook de kleine dingen koesteren”. 

Prof.dr. Joep Killestein geeft een gedetailleerde uitleg over MS en de uitdagingen bij het behandelen van de ziekte. “Wat is multiple sclerose? Het antwoord hangt af van wie je de vraag stelt. Voor de patiënt is het een ziekte die met grote onzekerheid gepaard gaat. Welke uitval gaat mij treffen en wanneer? Kan ik blijven lopen, zien, voelen en werken? Kan ik voor mijn kinderen blijven zorgen? Voor de neuroloog gelden twijfels: wat kan ik vertellen over de prognose? Moet ik een behandeling adviseren? Voorzichtig beginnen of juist vroeg een meer risicovolle harde klap uitdelen?”.

Aan het cahier werkten wetenschappers en specialisten mee van onder meer het UMCU, UMCG, LUMC, Radboud umc, VUmc, AMC UvA, Erasmus MC, RIVM, Sanquin Research, University College Roosevelt en Wageningen University & Research.

Het cahier is voor € 7,50 te bestellen en de PDF is gratis te downloaden: https://www.biomaatschappij.nl/product/ons-afweersysteem/

Website gemaakt door: Sturdy Digital