Project Y gaat nieuwe fase in

Waarom verloopt MS bij iedereen anders? Om een antwoord te vinden op deze vraag ging MS Centrum Amsterdam op zoek naar alle Nederlanders met MS geboren in één jaar. En met succes: tot nu toe hebben 297 mensen met MS en 124 controle deelnemers meegedaan aan het onderzoek in het Amsterdam UMC, locatie VUMC.

03 aug 2020

De gemiddelde leeftijd van de 266 mensen met MS was bij de diagnose MS 41 jaar. Van de 297 deelnemers is 74% vrouw en 26% man. Door de COVID-19 pandemie konden een aantal maanden geen deelnemers meedoen.

Met Project Y creëren we een uitzonderlijke dataset (“een wetenschappelijke goudmijn”) met gegevens van mensen met MS die allemaal in hetzelfde jaar geboren zijn, namelijk het jaar 1966. Hierin worden factoren gezocht die het beloop van de ziekte bepalen. Volgens het CBS zijn er in 1966 in Nederland 239.611 kinderen geboren. De kans op het krijgen van MS werd geschat op ongeveer 1:1000. We dachten daarom dat er ongeveer 250 mensen met MS in 1966 geboren zijn. Dit blijken er echter veel meer te zijn. We hebben namelijk al 415 mensen met MS gevonden die in 1966 in Nederland geboren zijn. Niet iedereen kan of wil meedoen met het onderzoek, maar de meerderheid levert graag een bijdrage.

Binnenkort gaat Project Y aan een nieuwe fase beginnen. Nadat alle deelnemers hun onderzoeksdag hebben gehad zullen Floor Loonstra en Reinier de Ruiter, de twee arts-onderzoekers op dit project, alle data gaan analyseren. Ze hebben daarbij hun eigen aandachtsgebied. Floor richt zich vooral op de zogeheten biomarkers, stoffen in het bloed of ontlasting die aangeven welke biologische ziekteprocessen zich in de hersenen afspelen. Ze kijkt onder andere naar de samenstelling van de darmbacteriën. Reinier richt zich op cognitie en MS. Hij wil weten of er een verband is tussen hersenactiviteit (MEG-scans) en het denkvermogen (bijvoorbeeld concentratie en verwerken van informatie).

Lees meer over dit onderzoek en bekijk ook het introductiefilmpje dat de twee arts-onderzoekers recent hebben opgenomen

Website gemaakt door: Sturdy Digital