Project Y – Waarom verloopt MS bij iedereen anders?

Een unieke studie onder alle Nederlanders met MS uit 1966

Vriendenloterij toekenning MS Research 2018

Tijdens het Goed Geld Gala van de VriendenLoterij, maandag 19 februari jl., ontving Stichting MS Research een cheque ter waarde van € 610.000,– en dit nog naast de reguliere bijdrage van de VriendenLoterij van ruim €228.000 euro.  Het bedrag wordt ingezet voor Project Y (zeg Why) van het VUmc MS Centrum Amsterdam, een uniek project in de wereld. Dit wetenschappelijke onderzoek onder alle Nederlanders met multiple sclerose (MS), die geboren zijn in 1966, ontrafelt het beloop van de ziekte.

Project Y

MS is nu nog onvoorspelbaar en daarom moeilijk behandelbaar. Project Y creëert een uitzonderlijke dataset (“een wetenschappelijke goudmijn”) waarvan vele onderzoekers in binnen- en buitenland gebruik kunnen maken om MS voorspelbaarder en beter behandelbaar te maken. De uitkomst van Project Y is van belang voor alle 2,5 miljoen mensen met MS wereldwijd en voor iedereen die de ziekte in de toekomst treft. “Als we weten welke ziektemechanismen het ziektebeloop bepalen, kunnen we gerichter ingrijpen om iedereen een gunstig verloop te geven”, aldus prof. dr. Bernard Uitdehaag, neuroloog en directeur van het VUmc MS Centrum Amsterdam. Lees meer over Project Y op: https://www.vumc.nl/projecty

 

Wilt u op de hoogte gehouden worden over of deelnemen aan het onderzoek, stuur dan een e-mail naar projecty@vumc.nl. Graag uw telefoonnummer vermelden, zodat het VUmc contact met u kan opnemen.

Om zoveel mogelijk mensen te laten deelnemen aan het onderzoek doet dr. Bernard Uitdehaag via een radiospot een oproep aan alle mensen met MS geboren in 1966. Ook Anita Meijer onderschrijft het belang van Project whY (tell me why).

 

5 uur Live 

Prof. dr. Bernard Uitdehaag heeft op 15 maart Project Y toegelicht in de uitzending van het RTL programma ‘5 uur Live’. Hij was samen met Susanne Vorstman (neemt deel aan het onderzoek) en Dorinda Roos (directeur Stichting MS Research) te gast. 

Bekijk hier de uitzending van 15 maart 2018 terug. 

 

 

Goed Geld Gala

De VriendenLoterij kan dit jaar opnieuw meer geld geven aan goede doelen die mensen helpen om mee te (blijven) doen in onze maatschappij. Met dit mooie nieuws opende de VriendenLoterij het jaarlijkse Goed Geld Gala in Singer Laren. Dankzij de deelnemers steeg de afdracht aan deze Nederlandse goede doelen naar 58,9 miljoen euro. Daarnaast maakte de VriendenLoterij bekend dat vijf nieuwe organisaties vanaf nu een vaste jaarlijkse bijdrage krijgen. Hiermee komt het totaal aantal goede doelen dat de VriendenLoterij steunt op 50.

Website gemaakt door: Sturdy Digital