Gemmy & Mibeth Tichelaar prijs

Rianne Gorter ontvangt de Gemmy & Mibeth Tichelaar prijs en kan nu een nieuwe stap zetten in haar carrière binnen het MS-onderzoek.

Rianne Gorter ontvangt de Gemmy & Mibeth Tichelaar prijs

Tijdens een digitaal werkoverleg met haar begeleiders werd Rianne Gorter onlangs verrast door de plotselinge aanwezigheid van Kirstin Heutinck (interim-directeur Stichting MS Research) en het bestuur van de Gemmy en Mibeth Tichelaar Foundation. De heer Joop Tichelaar vertelde Rianne persoonlijk het heugelijke nieuws dat de Gemmy & Mibeth Tichelaar Prijs aan haar is toegekend. De prijs mogen ontvangen van iemand die de gevolgen van MS van nabij heeft meegemaakt en zijn dochter heeft verloren aan deze ziekte, maakte het voor Rianne extra bijzonder en emotioneel. De Gemmy & Mibeth Tichelaar Prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een talentvolle jonge MS-wetenschapper om onderzoek te doen naar de oorzaken van en/of een behandeling voor MS. Rianne is de vierde onderzoeker die de Gemmy & Mibeth Tichelaar prijs van 60.000 euro  heeft ontvangen. Dankzij de prijs kan Rianne haar MS-onderzoek vervolgen bij het gerenommeerde lab van prof. V. Wee Yong in Canada.

Van profielwerkstuk via proefschrift naar postdoc-onderzoek

Rianne is een MD-PhD student, wat betekent dat Rianne haar promotieonderzoek én haar geneeskunde-opleiding combineert. Ze zocht bijna 10 jaar geleden, in het tweede jaar van de bachelor, contact met dr. Wia Baron van het MS Centrum Noord Nederland omdat ze onderzoek wilde doen naar de ziekte multiple sclerose. Een profielwerkstuk op de middelbare school, samen met een klasgenoot waarvan de moeder de diagnose MS had, was haar eerste kennismaking met de ziekte. “Een ziekte die jonge mensen treft in de bloei van hun leven en waar nog zo weinig tegen te doen is. Dat is waar ik mijn motivatie uit haal. “ zegt Rianne. En de combinatie kliniek en laboratorium zorgt voor een super gemotiveerde en hardwerkende onderzoeker.

Rianne heeft net een half jaar op de afdeling Neurologie van het UMC Groningen gewerkt. Daar zag ze een sterke, zelfstandige vrouw met MS opgenomen worden na een ernstige schub en volgde ze haar gevecht om haar leven daarna weer op te pakken. “Het is gewoon een gemene ziekte.” zegt Rianne.

Rianne is een super gemotiveerde onderzoeker. Steun Rianne en andere onderzoekers.

Helpt u mee?

De combinatie van onderzoek en kliniek motiveert mij

Afgelopen zomer bezochten Rianne en Wia een MS-congres in Italië en woonden de presentatie van Prof. V. Wee Young uit Calgary bij. “Hij is een grote naam in het MS-onderzoeksveld, vooral op het gebied van extracellulaire eiwitten en microglia.” zegt Rianne.  Prof. Wee Young bezocht daarna de poster met de resultaten van Rianne’s onderzoek en het contact was gelegd. Na het congres volgde mailcontact en Rianne had gelijk het gevoel dat ze zeer welkom was in zijn gerenommeerde lab. In de gesprekken met verschillende mensen van zijn lab roemden ze allemaal de betrokkenheid van prof. Wee Young en zijn goede mentorschap. “Ook de goede banden met de kliniek en de nauwe samenwerking met de neurologen van het ziekenhuis zijn voor mij belangrijk.” zegt Rianne. Enthousiast vertelt ze over zijn translationele onderzoek en de succesvolle klinische trials die al zijn uitgevoerd door zijn onderzoeksgroep.

Na mijn onderzoek in Canada, wil ik weer terugkomen naar Groningen

Na afronding van haar proefschrift hoopt Rianne in juli voor een periode van 3 jaar naar Canada te vertrekken, samen met haar vriend en kat Coco. Haar onderzoek naar de effecten van de aanwezigheid van ijzer in MS-laesies zal veel van haar tijd kosten, maar ze zal ook zeer zeker tijd vrijmaken om Calgary en omgeving te ontdekken. Ze hoopt niet alleen de figuurlijke beren op de weg te zien tijdens haar laboratorium werk, maar ook een paar echte. 

Wat haar toekomstplannen zijn? Hard werken en succesvolle experimenten voltooien in Canada. Daarna weer terug naar het vertrouwde Groningen en doorgaan met MS-onderzoek bij het MS Centrum Noord Nederland met misschien een eigen onderzoeksgroep. Een toekomstdroom die een stukje dichterbij is gekomen door de Gemmy & Mibeth Tichelaar Prijs.

Website gemaakt door: New Fountain