Twee winnaars Du Pré grants 2017

Du Pré beurs

De ‘Du Pré beurs’ van de MS Internationale Federatie (MSIF) is vernoemd naar celliste Jacqueline Du Pré. Al op jonge leeftijd behaalde Du Pré wereldfaam met haar uitzonderlijke muzikale talent. Haar muzikale carrière werd helaas vroegtijdig beëindigd door MS. De beurs, ter waarde van maximaal £5000, biedt jonge onderzoekers de kans om een werkbezoek te brengen aan een topinstituut op het gebied van MS-onderzoek. Kandidaten komen bij voorkeur uit landen waarin het onderzoek nog in ontwikkeling is. De beurzen zijn niet alleen een goede stimulans voor aanstormend talent, maar bevorderen ook de internationale samenwerking. MS Research draagt daarom graag haar steentje bij aan dit succesvolle initiatief. Wij financieren jaarlijks twee Du Pré beurzen. 

We stellen u graag kort voor aan de winnaars van de Du Pré beurzen in 2017: Ameneh Zare en Nathalie Meneguette. 

“Terug in Iran wil ik mijn eigen MS-onderzoeksgroep oprichten.”

Ameneh Zare combineert haar werk als arts met wetenschappelijke onderzoek. Haar interesse gaat hierbij naar de ziekte MS. Wij vroegen Ameneh naar haar drijfveren, onderzoek en toekomstplannen.

Drijfveer

“Het ziekteproces van MS is complex en onsamenhangend, dat maakt mij nieuwgierig. MS treft jonge mensen en vormt daarmee één van de belangrijkste thema’s binnen de gezondheidzorg. Wat zo mooi is aan geneeskunde, is dat je je kunt richten op wetenschappelijke uitdagingen en tegelijkertijd patiënten helpt!”

Onderzoek

“Tijdens de 6 maanden die ik door ga brengen in het laboratorium van prof. dr. Moses Rodriguez zal ik veel leren over myelineherstel en de technische kant van het doen van MS-onderzoek. Ik zal betrokken zijn bij een onderzoek naar een mogelijk nieuw MS-medicijn. ‘DNA-aptamers’ zijn kleine stukjes erfelijk materiaal die selectief plakken aan een bepaald molecuul. Er zijn DNA-aptamers die binden aan myeline en hierdoor zenuwcellen kunnen beschermen. Wij gaan nu onderzoeken of en hoe deze kunnen worden gebruikt om myelineherstel bij MS te bevorderen.” 

Toekomst

“Ik wil graag mijn carrière als arts en onderzoeker voortzetten en mijn eigen MS-onderzoeksgroep oprichten in Iran. Mijn droom is het vinden van een manier om myeline te herstellen en zo MS te genezen!”

 

“Ik wil helpen de zorg voor MS-patiënten in Brazilië verder te ontwikkelen.”

Du Pré Grant winnaar Nathalie Meneguette vertelt ons over haar drijfveren, onderzoek en toekomstplannen:

Drijfveer

“Mijn interesse voor MS-onderzoek is aangewakkerd tijdens mijn opleiding bij de groep van dr. Papais-Alvarenga aan de Federal University of State, Rio de Janeiro). In mijn onderzoek maak ik gebruik van Optical Coherence Tomography (OCT), een techniek waarmee we kunnen kijken naar de binnenste lagen van het netvlies. Hiermee kan de mate van zenuwschade, neurodegeneratie, bij mensen met MS in beeld worden gebracht en gemonitord.”

Onderzoek

Dr. Axel Petzold is medisch specialist neuro-oftalmologie, het vakgebied waar verschillende aspecten van het zien bij elkaar komen. Hij is verbonden aan het zowel het VUmc Amsterdam als het UCL in Londen. “Bij dr. Axel Petzold, kan ik veel leren over het proces van neurodegeneratie en hoe dit zich kan vertalen in afwijkingen in het netvlies bij mensen met MS. Ik zal ervaring opdoen met verschillende nieuwe technieken. Dankzij deze geweldige ervaring zal ik bij terugkomst in Brazilië veel patiënten kunnen helpen.”

Toekomst

“Bij terugkomst in Brazilië, wil ik mijn onderzoek op het raakvlak van neurologie en oogheelkunde voortzetten en dit combineren met de zorg voor mensen met MS. Ook zou ik graag helpen de zorg voor mensen met MS in mijn land verder te ontwikkelen.“

Website gemaakt door: Sturdy Digital