Uitreiking eerste Global MS Research Booster Award

Sneller naar een MS-vrije wereld dankzij een uniek initiatief van MoveS, Stichting MS Research en de MS International Federation (MSIF).

 

 

 

 

 

Op 12 april 2018 is de allereerste Global MS Research Booster Award is uitgereikt aan Dr. Benjamin Clarkson (Rochester, USA), een internationaal toptalent binnen het MS-onderzoek. De award bestaat uit een subsidie van € 162.146,- voor twee jaar onderzoek naar de oorzaken van MS en is volledig gefinancierd door MoveS.

Edwin van Wijngaarden, medeoprichter van MoveS, overhandigde de prijs in aanwezigheid van een gevarieerd publiek uit binnen- en buitenland. Wat alle aanwezigen verbond was hun gezamenlijke strijd voor een MS-vrije wereld. Peer Baneke, directeur MSIF: “Wij hopen dat dit initiatief organisaties in andere landen inspireert om samen met andere partijen nieuwe fondsen voor MS-onderzoek te genereren.” 

Booster Award

De Global MS Research Booster Award is een samenwerking tussen MoveS, Stichting MS Research en de MSIF. Het doel van de award is sneller een oplossing vinden voor een MS-vrije wereld. Onderzoekers uit de hele wereld kunnen een aanvraag indienen voor de award. Het onderzoek moet innovatief zijn en gericht op het vinden van de oorzaken van MS. Daarnaast is samenwerking met een Nederlands MS-centrum vereist. Op deze wijze kan opgedane kennis ook worden geïmplementeerd in Nederland. Het winnende onderzoek van Clarkson genaamd “How do neuronal responses to myelin loss contribute to progression in MS?  betreft een samenwerking met Prof.dr. Jeroen Geurts van het VUmc MS Centrum in Amsterdam.

Het onderzoek

Dr. Benjamin Clarkson ontving de Global MS Research Award in aanwezigheid van zijn vader. Bijzonder omdat zijn vader MS heeft en Clarkson heeft geïnspireerd tot een carrière binnen het MS-onderzoek.

 

Ik wil mijn vader bedanken, zonder hem had ik hier vandaag niet gestaan

Benjamin Clarkson, winnaar Global MS Research Booster Award

 

Clarkson: “Het doel van mijn onderzoek is ontdekken wat de progressie van MS aanjaagt. Wij zien dat hersengebieden die zijn aangedaan door MS met elkaar in verbinding staan via zenuwbanen. Zenuwcellen kunnen niet alleen signalen uitzenden, maar ontvangen ook signalen uit de omgeving van hun uitlopers, zogenaamde achterwaartse signalering. De zenuwuitlopers in MS-ontstekingen ontvangen signalen van ontsteking en van afbraak van myeline. Wij zien dat deze signalen leiden tot blijvende veranderingen in de zenuwcel. Wij denken dat dit proces een belangrijke bijdrage levert aan de progressie van MS.”

Op de vraag waarom dit onderzoek belangrijk is, geeft Clarkson een duidelijk antwoord: “Bij gevorderde MS vinden we afwijkingen in het centrale zenuwstelsel zoals verstoringen in de hersennetwerken en krimp van het hersenweefsel. Deze afwijkingen veroorzaken symptomen zoals cognitieve problemen, vermoeidheid en spasticiteit. Als we begrijpen wat de aanzet vormt van MS progressie, kunnen we nieuwe strategieën ontwikkelen om deze symptomen te behandelen en de ziekte te stoppen.”   

Website gemaakt door: Sturdy Digital