Uitreiking MS-Atlas op Wereld MS Dag

Hare Majesteit Koningin Máxima neemt eerste Nederlandse MS-Atlas in ontvangst

Op Wereld MS Dag, 28 mei 2014, nam Hare Majesteit Koningin Máxima de eerste Nederlandse uitgave van de Internationale MS-Atlas in ontvangst, uit handen van Dorinda Roos, directeur van Stichting MS Research. De MS-Atlas bevat nieuwe feiten en cijfers over multiple sclerose (MS) in ons land en daarbuiten. De Atlas is ook te bestellen via deze link. De ziekte lijkt bij steeds meer mensen toe te slaan, maar oorzaken en behandelmogelijkheden zijn helaas nog onbekend. Daarom roepen wetenschappers en medici op tot meer onderzoek.

De MS Atlas is in 2008 gestart als een gezamenlijk project van de Internationale MS Federatie (MSIF) en de World Health Organization (WHO). De Atlas onthult waar ter wereld welke behoeften bestaan op het gebied van MS, zodat toekomstig onderzoek zich hier op kan richten. In totaal hebben 103 landen gegevens verstrekt om de Atlas samen te kunnen stellen. Enkele opvallende feiten uit de MS Atlas zijn, dat MS relatief vaker in Nederland voorkomt dan in andere landen, en dat er wereldwijd twee keer zoveel vrouwen met MS als mannen zijn. Er is nog geen verklaring voor deze gegevens.

Prof. dr. B.M.J. Uitdehaag (VU medisch centrum, Amsterdam) en lid van de Wetenschappelijke Raad van Stichting MS Research, lichtte toe dat de oorzaak van MS nog niet bekend is, en dat daardoor een goede behandeling helaas nog niet in bereik is. Daarom financiert Stichting MS Research structureel wetenschappelijk onderzoek: in de afgelopen 33 jaar heeft zij in totaal meer dan 50 miljoen euro toegekend aan 291 onderzoeksprojecten. Zij is daarmee in Nederland de grootste organisatie die wetenschappelijk onderzoek naar MS financiert. Daarnaast heeft de Stichting als doel het geven van voorlichting en het bevorderen van optimale MS-zorg.

Naast de in ontvangst name van de eerste MS-Atlas, woonde Hare Majesteit enkele sessies bij van het MS-seminar van de Stichting MS Research, waar tientallen wetenschappers, medici en patiënten-vertegenwoordigers zich vandaag bogen over uitdagingen en oplossingen rond onderzoek, zorg en voorlichting over MS. Hoofdconclusie van deze bijeenkomst was: er is al veel bereikt en de MS-zorg in Nederland zit relatief goed in elkaar, maar er is dringend nog veel meer onderzoek nodig naar de onbekende oorzaak en de nog niet gevonden oplossing voor multiple sclerose!

Bekijk hier de video over het bezoek van Koningin Máxima.

Bekijk hier een fotoreportage.

Website gemaakt door: New Fountain