Veranderingen in hersennetwerken voorspellen cognitieve klachten door MS

Shanna Kulik onderzocht de relatie tussen de hersenactiviteit en cognitieve problemen bij mensen met MS en mensen met een hersentumor. Zij ontwikkelde een model om bij individuele personen te kunnen voorspellen hoe hun klachten zich gaan ontwikkelen. Onlangs promoveerde Shanna op haar onderzoek dat zij uitvoerde binnen het MS Centrum Amsterdam.

Shanna is afgestudeerd als fysiotherapeut en bewegingswetenschapper. Ze is nuchter, noemt zichzelf een doorzetter en houdt van bewegen en sporten. Shanna heeft het liefst mensen om zich heen en houdt van in de natuur zijn. De inspiratie voor haar onderzoek haalt zij uit de maatschappelijke relevantie, haar nieuwsgierigheid en andere mensen willen helpen.

Complexiteit van de hersenen

Tijdens haar opleiding kwam Shanna in aanraking met neurowetenschappen. De complexiteit van de hersenen fascineerde haar. Omdat ze graag wilde bijdragen aan het beter snappen van deze complexiteit, begon ze aan haar promotieonderzoek naar hersennetwerken bij mensen met MS of een hersentumor.

Op de vraag waarom ze gekozen heeft voor onderzoek naar MS is ze helder: “De diagnose MS krijgen is iets wat je niemand toewenst. De enorme onzekerheid die komt kijken bij hoe weinig we nog weten over het ziekteverloop, lijkt me heel naar. Samen met mijn interesse voor de complexiteit van de hersenen, vond ik het daarom erg belangrijk om onderzoek te doen naar deze ziekte. Op deze manier hoop ik een steentje bij te dragen om meer te weten te komen over het verloop van het ziekteproces en eventuele aangrijpingspunten te vinden voor de behandeling van MS.”

Promotie

Onlangs promoveerde Shanna op de afdeling Anatomie en Neurowetenschappen binnen het MS Centrum Amsterdam. Tijdens haar promotie deed ze onderzoek naar de relatie tussen de hersenactiviteit en cognitieve problemen bij mensen met MS en bij mensen met hersentumoren. Door het bestuderen van beide aandoeningen ontdekte ze dat, ondanks dat beide aandoeningen verschillend zijn, er een overlap is in bepaalde symptomen. Zo komen cognitieve klachten, problemen met het geheugen en denkvermogen, bij beide ziekten vaak voor. “Door mijn promotie heb ik op meerdere gebieden veel geleerd. Ik ben erg gegroeid in het opzetten en leiden van projecten en het samenwerken met andere onderzoekers. Maar ook in het beter begrijpen van complexe materie en het verwerken hiervan. Ik vond het heel waardevol om me zo te verdiepen in een specifiek onderwerp en daarbij zo intensief samen te werken in een onderzoeksgroep aan een gemeenschappelijk doel.”

Verandering van het hersennetwerk

Door haar onderzoek heeft ze meer inzicht gekregen in hoe het hersennetwerk verandert door o.a. de ziekte MS en hoe deze veranderingen verband houden met het cognitief functioneren van de mensen met MS. Dit is belangrijke informatie om te begrijpen hoe cognitieve klachten ontstaan en om te monitoren hoe deze klachten zich ontwikkelen in de tijd. Shanna:“We hebben een model ontwikkeld waarmee we in de toekomst het verloop van cognitieve klachten bij een individuele patiënt hopen te kunnen voorspellen. Hiermee probeer ik een stapje in de goede richting te zetten voor mensen met MS om op het moment van de diagnose al meer te weten over hoe hun ziekteverloop eruit zal zien. En zo een stukje onzekerheid die MS met zich meebrengt weg te kunnen nemen.”

Bewegen en de hersenen

Sinds een jaar werkt Shanna bij het Kenniscentrum Sport en Bewegen. “Ik werk hier aan het meer in beweging krijgen van kinderen en jongeren in het onderwijs. En hoop hiermee te kunnen zorgen dat kinderen en jongeren meer plezier ervaren in naar school gaan, gezonder worden (en blijven) en zich beter voelen. Maar ook handvatten krijgen om een leven lang te blijven bewegen. Mijn werkzaamheden in het onderzoek zijn beëindigd, maar de relatie tussen bewegen en de hersenen is een zeer actueel onderwerp waar we binnen het Kenniscentrum Sport en Bewegen ook aan werken. Een onderwerp waar mijn interesse zeker naar uit zal blijven gaan.”

Website gemaakt door: Sturdy Digital