Voorleesmarathon op Wereld MS Dag

Op 31 mei 2017 is het Wereld MS dag. Op die dag wordt een voorleesmarathon georganiseerd rondom de verschijning van het kinderboek ‘Een Moeder vol Stoplichten’. De voorleesmarathon zet kinderen met een ouder met MS in het licht, zodat zij zich gesteund voelen.

De hele dag wordt er in Nederland op scholen en in huiskamers voorgelezen uit het boek. De voorleessessies worden gefilmd en op Facebook geplaatst zodat de marathon online is te volgen. Iedereen kan meedoen door de eerste hoofdstukken van het boek van de website van de uitgever te downloaden en zijn of haar voorlees-filmpje op de Facebook-pagina van het boek te zetten.

Tessa, die zelf MS heeft en ambassadeur is van stichting MS Research, neemt bij de start van de marathon het eerste exemplaar van Een Moeder vol Stoplichten in ontvangst op basisschool Oostwijzer te Zoetermeer. Stichting MS Research verspreidt 1000 exemplaren van het boek onder neurologen en MS-verpleegkundigen. Presentator Klaas van Kruistum, bekend van Zapplive, Checkpoint en Klaas kan alles, draagt de actie een warm hart toe en doet op de Facebook-pagina van Een Moeder vol Stoplichten een oproep om mee te doen aan de voorleesmarathon.

Erkenning en herkenning voor kinderen

Het boek vertelt het verhaal van Amelie wiens moeder plotseling ziek is. Ze heeft MS. Ze kan ineens geen lange wandelingen meer maken en ligt vaak in bed. Amelie snapt niets van de ziekte. Soms is Amelie boos en verdrietig, dan weer vrolijk en blij. Maar mag dat wel als je moeder zo ziek is?

Het verhaal biedt herkenning en erkenning aan kinderen tussen de 8-12 jaar. Er zit ook een doe-boek bij dat kinderen helpt om hun ervaringen op een rijtje te zetten en hun eigen verhaal te vertellen over de ziekte van hun ouder. Want vertellen hoe je je voelt helpt!

Auteurs van het boek zijn Beitske Bouwman (van o.a. ‘Noem het liefde’ en ‘Daan en Olivia’, Uitgeverij Querido) en klinisch psycholoog en kinder- en jeugdpsychotherapeut Fiona Sie. De illustraties zijn gemaakt door Karst-Janneke Rogaar (van o.a. ‘Spinder’ van Simon van der Geest, Uitgeverij Querido).

Informatie voorleesmarathon:

Meer informatie voorleesactie: https://www.facebook.com/eenMoedervolStoplichten/ 
Website uitgeverij met beeld en eerste hoofdstukken boek: http://www.swpbook.com/1970#.WRbdTlOLQdW
Oproep Klaas van Kruistum: https://youtu.be/7TbvXl3BY20
Op 16 juni is er voor zorgprofessionals en leerkrachten een studiemiddag:
http://www.160617.logacom.nl/

Website gemaakt door: Sturdy Digital