Wat drijft de progressie van MS?

Hoe komt het dat de symptomen van MS bij sommige mensen steeds ernstiger worden, ondanks het gebruik van MS-medicijnen? Welk mechanisme ligt ten grondslag aan de geleidelijke achteruitgang? Wat drijft de progressie van MS? 

 Met deze vragen houdt Dr. Benjamin Clarkson zich bezig. Drie jaar geleden ontving hij de eerste Global MS Research Booster Award. De afgelopen jaren bestudeerde de talentvolle onderzoeker een specifiek proces in hersen- en afweercellen dat mogelijk van invloed is op het ontstaan van schade bij MS. 

Om je lichaam te laten bewegen, is er een signaal nodig vanuit het centrale zenuwstelsel naar bijvoorbeeld je arm. Zenuwcellen zijn met elkaar verbonden en geven deze signalen aan elkaar door. Door ontsteking en verlies van myeline raakt de signaaloverdracht verstoord. Dit zorgt vervolgens voor het ontstaan van schade aan het hersenweefsel. Hoe meer schade, hoe ernstiger de MS-symptomen.

Dr. Benjamin Clarkson onderzoekt wat hieraan ten grondslag ligt. In zijn onderzoek ontdekte hij dat een specifiek proces in de hersen- en afweercellen, zogenaamde ISGylation, ervoor zorgt dat deze cellen zich anders gaan gedragen. Clarkson ontdekte bijvoorbeeld dat cellen reageren of van vorm veranderen door de aanwezigheid of productie van bepaalde eiwitten. Het proces wordt aangezwengeld door ontstekingsfactoren. Het onderzoek van Clarkson laat zien dat zenuw– en afweercellen in de hersenen op verschillende manieren signalen aan elkaar doorgeven. Clarkson denkt dat deze ‘communicatie tussen cellen ervoor zorgt dat schade zich verspreidt in de hersenen. 

Het uiteindelijke doel van Clarkson is om een medicijn te vinden waarmee schade in de grijze hersenstof kan worden geremd. Dit kan mogelijk worden ingezet voor de behandeling van cognitieve klachten bij MS.

 


De Amerikaanse onderzoeker Dr. Benjamin Clarkson ontving in 2018 de eerste Global MS Research Booster Award. Clarkson, een internationaal toptalent binnen MS-onderzoek, kreeg een subsidie voor twee jaar onderzoek naar de oorzaken van MS. De award is een samenwerking tussen Stichting MS Research, MoveS en de MSIF en is gefinancierd met de opbrengsten van Klimmen tegen MS en Arena MoveS. Het doel van de award is sneller een oplossing vinden, op weg naar een wereld zonder MS. Voorwaarde voor het in aanmerking komen van deze award is dat het onderzoek innovatief is en gericht op het vinden van de oorzaken van MS. Daarnaast is samenwerking met een Nederlands MS-Centrum vereist. Zo kan opgedane kennis ook worden geïmplementeerd in Nederland. 

 

Website gemaakt door: Sturdy Digital