Voor kinderen over MS

Over MS, voor kinderen

Je wilt meer weten over MS, multiple sclerose? Voor je spreekbeurt of werkstuk? Of ken je iemand met deze ziekte? Misschien zelfs in je eigen familie? 

Hierna volgt eerst een lijst met bronnen van informatie. Daarna lees je in het kort wat MS is. Wat is het probleem?

 

Alle informatie die je nodig hebt, vind je zo:

  1. Heel veel informatie staat op de websites van het Kinder MS Centrum en MSkidsweb.

  2. Er is een spreekbeurtenboekje "Multiple Sclerose, zo zit dat!". Wil je dat boekje of wil je gewoon meer weten, mail dan naar inactievoorms@msresearch.nl.

  3. We hebben nog veel meer voorlichtingsmaterialen over MS. Bestel ze hier gewoon.


Wat is MS?
MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Dit stelsel bestaat uit je hersenen, ruggenmerg en alle zenuwen in je lichaam. Je hersenen werken als een soort computer: klik op ‘arm omhoog’ en je arm gaat omhoog. Die opdracht gaat namelijk vanuit je hersenen – via je zenuwen – naar de spieren van je arm. Maar niet als je MS hebt. 

Schade aan de beschermlaag om je zenuwen
Eerst moet je weten dat zenuwen een beschermlaag hebben (myeline). Heb je MS, dan hebben ontstekingen deze beschermlaag beschadigd. Daardoor komen de opdrachten van je hersenen niet altijd aan waar ze zijn moeten. Die opdrachten gaan onderweg verloren, net als water in een tuinslang met gaatjes. Je hersenen geven dan wel de opdracht ‘arm omhoog’, maar die opdracht komt helemaal niet aan, of op de verkeerde plek. Het probleem zit echt in de zenuwen en niet in de spieren. (MS is dus geen spierziekte!)

Harde littekens, waar informatie verdwaalt
De ontstekingen in de beschermlaag (myeline) van de zenuwen kunnen wel genezen. Maar op die plekken ontstaan wel littekens. Die littekens zijn veel harder dan normaal en daardoor kunnen de zenuwen niet goed werken. Die verharding – door zo’n litteken – heet een sclerose. Als je nu weet dat het woord multiple ‘veel’ betekent, dan begrijp je wat ‘multiple sclerose’ betekent. Inderdaad: ‘veel harde plekken’. Op elke harde plek raakt informatie de weg kwijt; terwijl dat nou niet de bedoeling is. Het moet door de zenuwbanen heen netjes naar de spieren gaan!

Met MS is het elke dag anders
Verschijnselen van MS kunnen komen en gaan. Soms heeft iemand met MS de ene dag wel last en de andere dag helemaal niet. Multiple sclerose is dus een onvoorspelbare ziekte. Wilde je moeder met jou een dagje naar de dierentuin? Uitgerekend dan wordt ze ’s morgens doodmoe wakker… Of je vader neemt een dagje vrij omdat hij moe is en dan is er opeens niets aan de hand… Nu begrijp jij dat.

Hoe is het toch mogelijk?
Niemand weet precies hoe MS ontstaat. Dokters willen het wél graag weten, want dan kunnen ze deze ziekte hopelijk stoppen of genezen. Veel wetenschappers doen testen en onderzoeken om de oorzaak van MS te vinden.
Dit weten we wel zeker: Wat we wel weten: MS heeft te maken heeft met het afweersysteem. Dat zit ook in jouw lichaam en zorgt dat je niet snel ziek wordt. Je afweersysteem gaat namelijk meteen ‘vechten’ als zieke bacteriën je lichaam binnenkomen. Zo blijf je gezond. Maar wat is nou zo gemeen aan MS? Het afweersysteem gaat dan juist vechten tegen gezónde cellen in het lichaam.

 

De onderstaande video van MSkidsweb legt ook goed uit wat MS inhoudt en kun je bijvoorbeeld laten zien tijdens een spreekbeurt!