Vormen van MS

Er zijn grofweg drie vormen van MS te onderscheiden. Ook binnen een specifieke vorm kan het verloop sterk variëren van zeer aggressief tot mild:

Relapsing remitting MS

Bij de meeste mensen (ongeveer 85%) begint MS als een ziekte met aanvallen die weer overgaan. In het begin van de ziekte kan het lichaam de schade, die door de ontstekingen wordt veroorzaakt, nog repareren, waardoor de klacht overgaat. Het lijkt daardoor of de ziekte in aanvallen komt. Zo'n aanval wordt ook wel 'schub' genoemd, of 'exacerbatie' of 'relapse'. Deze vorm van MS heet daarom 'relapsing remitting MS'.

Secundair progressieve MS

Op den duur lukt het steeds slechter om de schade, die door de ontstekingen wordt veroorzaakt, te repareren. Hierdoor kan het gebeuren dat er na een verslechtering geen herstel meer optreedt en er zelfs een geleidelijke achteruitgang ontstaat. Deze vorm van MS heet 'secundair progressieve MS'. Bij sommige mensen begint deze fase al een paar jaar na de eerste klachten, bij anderen duurt dit 20 jaar of meer, en bij sommigen breekt deze fase helemaal nooit aan.

Primair progressieve MS

Bij 10-15% van de patiënten begint de ziekte meteen met een geleidelijke achteruitgang, zonder dat er ooit duidelijke aanvallen met herstel zijn geweest. Deze vorm van MS heet 'primair progressieve MS'.

Hier ziet u een schema van het klachtenverloop bij de verschillende vormen van MS: