“Van huidcel naar hersencel!”

16 feb 2017

Voorschoten, 16 februari 2017

Baanbrekend innovatief onderzoek; Stichting MS Research ontvangt

 € 464.000 van de VriendenLoterij

 

Tijdens het Goed Geld Gala van de VriendenLoterij, woensdag 15 februari jl., ontving Dorinda Roos, directeur Stichting MS Research uit Voorschoten, een cheque ter waarde van € 464.000,--.  Het bedrag wordt ingezet voor het ontwikkelen van een databank met gekweekte hersencellen van MS-patiënten, ten behoeve van MS-onderzoek aan het MS Centrum Noord-Nederland. Dit centrum is een samenwerking van verschillende onderzoeksafdelingen en afdelingen Neurologie van het Martini Ziekenhuis en UMCG op het gebied van multiple sclerose (MS).

 

Goed Geld Gala

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was keynote speaker tijdens het VriendenLoterij Goed Geld Gala: “Er zijn heel veel redenen om trots te zijn op Nederland. En één van die redenen is dat zo enorm veel Nederlanders zich met hart en ziel inzetten voor onze samenleving. Om van Nederland meer te maken dan een stukje grond aan de Noordzee. Ook de VriendenLoterij draagt hier een belangrijke steen aan bij. De voorbeelden van wat de goede doelen met hun bijdrage kunnen doen zijn geweldig. Hierdoor kunnen zij echt het verschil maken.”

 

Onderzoek naar hersencellen van MS-patiënten

Het MS Centrum Noord-Nederland is erg blij met de subsidie die is toegekend voor meer onderzoek naar MS. Jan Meilof, neuroloog en klinisch coördinator: ‘Met deze subsidie kunnen we nu van een individuele MS-patiënt hersencellen kweken in ons laboratorium. Op die manier kunnen we beter en sneller onderzoeken wat er in de hersenen bij MS fout gaat en hoe we dit kunnen afremmen en repareren. De deelnemers staan een klein stukje huid af. Met de iPS-cel techniek (Nobelprijs) kunnen we daar verschillende soorten hersencellen van maken zonder dat we daarvoor een biopt van de hersenen hoeven te nemen. Dit geeft ons een veel humaner en natuurgetrouwer systeem om MS te onderzoeken, dan bijvoorbeeld onderzoek aan weefsels van gezonde personen. Doordat we huidcellen van zoveel verschillende mensen gebruiken houdt het voor het eerst ook rekening met de verschillen tussen mensen met MS.

 

MS Centrum Noord-Nederland

Het doel van het MS Centrum Noord-Nederland is de zorg voor patiënten met multiple sclerose (MS) verder te verbeteren door een nauwe samenwerking tussen beide ziekenhuizen. Daarnaast is de expertise op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte MS gebundeld. De nadruk bij het klinisch onderzoek van het MS Centrum Noord-Nederland ligt op twee thema’s: de oorzaken en herstelmogelijkheden van de isolatielaag rond de zenuwen (myeline verlies) en de latere progressieve fase van MS. Het Martini Ziekenhuis en het UMCG behandelen samen meer dan de helft van alle MS-patiënten in de noordelijke regio.

 

Feiten & cijfers over multiple sclerose

Multiple sclerose is een aandoening van het centraal zenuwstelsel, waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen (het centrale zenuwstelsel) is beschadigd. Hierdoor kunnen onder andere problemen ontstaan met lopen, voelen en zien. MS is waarschijnlijk een auto-immuunziekte, dat wil zeggen dat het immuunsysteem eigen weefsel beschadigt. De ziekte openbaart zich vooral tussen het 20e en 40e levensjaar. Nederland telt ongeveer 17.000 mensen met MS waarvan er bij benadering 1.700 in de drie noordelijke provincies wonen.

 

Over Stichting MS Research

Stichting MS Research heeft als belangrijkste doel het stimuleren en financieren van wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte multiple sclerose bij volwassenen en kinderen. Daarnaast informeert zij een breed publiek over de wetenschappelijke, medische en maatschappelijke aspecten van MS. Door de investering in onderzoek is de diagnose naar MS verbeterd, het verloop van de ziekte beter in kaart gebracht en is de behandeling en de kwaliteit van de zorg van mensen met MS vooruitgegaan.

 

Over de VriendenLoterij

De VriendenLoterij steunt al meer dan 20 jaar goede doelen die werken aan verbetering van gezondheid en welzijn in Nederland. Sinds 2004 heeft Stichting MS Research meerdere substantiële financiële bijdragen van de VriendenLoterij ontvangen. Mede dankzij deze bijdragen kan Stichting MS Research (evt. in samenwerking met derde partijen) wetenschappelijk onderzoek doen naar de oorzaak en uiteindelijke oplossing van multiple sclerose.

 

EINDE PERSBERICHT

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met Karin Smits.

e: communicatie@msresearch.nl

t: 06-51491889

 

Beeldmateriaal:

Hoge resolutie beeldmateriaal kan worden opgevraagd bij Karin Smits. Dit beeldmateriaal is rechtenvrij voor publicitaire doeleinden te gebruiken. Fotocredits: Roy Beusker.