“Ik ben erg nieuwsgierig, dat komt goed van pas in onderzoek”

Jules Teuwen, masterstudent biomedische wetenschappen aan de Universiteit Maastricht.

Jules Teuwen

Masterstudent biomedische wetenschappen aan de Universiteit Maastricht. Jules Teuwen is van nature erg nieuwsgierig. Al lezend doet hij veel kennis op. Dat komt ook goed van pas tijdens zijn stage in de groep van MS-onderzoeker dr. Bieke Broux. Jules reisde 10 maanden lang op en neer van Maastricht naar Hasselt om te leren over MS en het immuunsysteem.

Het immuunsysteem van de mens intrigeert me

De interesse van Jules in het immuunsysteem van de mens begon al tijdens zijn Hbo-opleiding Applied Science. Maar dat was niet het enige waar Jules uitdaging in zag; ook het fundamentele van moleculair onderzoek sprak hem aan. Het ‘toeval’ wil dat deze twee thema’s perfect aansluiten bij zijn stage-opdracht. Een onderzoek naar het functioneren van T-cellen waarbij hij zich verdiepte in het metabolisme van deze afweercellen.

Wat draagt dit onderzoek (op lange termijn) bij voor mensen met MS?

Jules: “We weten al dat T-cellen een belangrijke rol spelen in het ontstaan van MS. Mijn onderzoek richtte zich op twee onderdelen die van grote invloed zijn op het functioneren van deze immuuncellen. Ik bestudeerde de mitochondriën, de energiefabriekjes van de cel, en een groot eiwitcomplex dat een rol speelt bij de afweerreactie, het inflammasoom. Kennis uit dit onderzoek kan wellicht leiden tot een meer gerichte behandeling van MS die niet iedere T-cel aangepakt, maar alleen de schadelijke cellen. Daardoor zou deze methode misschien minder bijwerkingen veroorzaken.

Om het metabolisme van T-cellen te begrijpen, onderzocht Jules hoe de cellen reageerden op verschillende stoffen. Daarbij maakte hij altijd een vergelijking met onbehandelde cellen. In de wetenschap heet dit een controle groep. “Ik heb tijdens mijn stage geleerd dat het selecteren van geschikte controle groepen erg belangrijk is in het onderzoek. Dit kan overigens best uitdagend zijn. Je kunt niet genoeg controles hebben om de juiste conclusie te kunnen trekken uit je onderzoek.”

"Onderzoek is niet alleen leuk, maar ook enorm belangrijk. Mijn grote droom is dat ik als onderzoeker iets voor anderen kan betekenen.”

Steun MS-onderzoek en help Jules zijn doelen te bereiken.

Als onderzoeker iets voor anderen betekenen, dat is mijn droom

“Momenteel werk ik bij een diagnostisch laboratorium. Hier houd ik me bezig met allerlei lab-testen die bijdragen aan het vaststellen van verschillende ziektes waaronder MS. Daarnaast ben ik druk aan het solliciteren op zoek naar een plek waar ik een promotie-onderzoek kan doen. Onderzoek is niet alleen leuk, maar ook enorm belangrijk. Mijn grote droom is dat ik als onderzoeker iets voor anderen kan betekenen.”

Stage om kennis te maken met MS-onderzoek

Jonge onderzoekers in spé krijgen binnen hun master de mogelijkheid om stage te lopen bij een onderzoeksinstituut in het buitenland. Zowel op wetenschappelijk als persoonlijk vlak een waardevolle en leerzame ervaring. Stichting MS Research steunt stages binnen het MS-veld met een bijdrage voor reis- en verblijfskosten. Ons doel is jonge mensen kennis te laten maken met wetenschappelijk onderzoek naar MS en hen te inspireren voor een carrière binnen dit brede en uitdagende vakgebied.

Mysterieuze materie
“In MS-onderzoek gaat het om meer dan alleen een onderzoeksvraag. Er zit een patiënt, een mens achter”
MS-onderzoek
Website gemaakt door: Sturdy Digital