< Terug naar onderzoeken

Onderzoeksinformatie

Project nummer: 22-1162
Subsidievorm: Meerjarig project - Alternatieven voor Dierproeven
Doel: Oorzaken
Onderzoekers:
Prof.dr. H.E. de Vries
Prof.dr. B.J.L. Eggen
Dr. W. Baron
Instituut: MS Centrum Amsterdam, MS Centrum Noord Nederland
Budget: € 330.000 voor 3 jaar, 2023 - 2026
Status: Toegekend

Gliacellen en bloed-hersen barrière interacties

Belang: De bloedvaten van de hersenen zijn speciaal van structuur en functie. Verschillende cellen van de bloedvatwand vormen de bloed-hersen-barrière (BHB). Deze BHB beschermt ons brein tegen ongewenste binnendringers. Daarnaast bemoeilijkt de BHB een efficiënte behandeling van MS, omdat de BHB het transport van geneesmiddelen naar de hersenen blokkeert.

Bij mensen met MS is de BHB ernstig ontregeld wat leidt tot de vorming van ontstekingen en hersenweefsel schade. Ons eerdere onderzoek suggereert dat verminderde BHB functie bij mensen met MS bijdraagt aan het ontstaan van laesies en de progressie van de ziekte. We weten echter niet hoe de BHB ontregeld raakt bij mensen met MS. In ons onderzoek gaan we ontrafelen hoe de BHB bij mensen met MS verandert en zoeken we manieren om de functie van de BHB te herstellen om ziekte progressie tegen te gaan.

Elga, Wia en Bart zoeken naar oorzaken van MS

Helpt u mee?

Nieuw, uniek bloed-hersen-barrière model

Methode:  Als eerste wordt de BHB tijdens MS in kaart gebracht. Hiervoor onderzoeken we de BHB in hersenweefsel van overleden mensen met én zonder MS. Daarnaast gaan we unieke kweekmodellen maken, waarbij de bloedvaten van menselijke hersenen op een chip groeien om zo de BHB te kunnen bestuderen. Vervolgens gaan we de verschillende processen die bij MS plaatsvinden nabootsen, bestuderen en manieren testen om de BHB te versterken en mogelijk de functie van de BHB te herstellen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van cellen van mensen met MS.

Verwacht resultaat en impact: Het door ons ontwikkelde model kan gebruikt gaan worden als een cellulair model van de menselijke BHB om betere behandelingen te vinden om de functie van de BHB te verbeteren en manieren te vinden om het transport van geneesmiddelen gericht tegen aangrijpingspunten in de hersenen over de BHB heen te transporteren. We verwachten dat dit menselijk model de vertaalslag naar de kliniek gaat versnellen en daarbij het gebruik van proefdieren op dit vlak sterk verminderd.

Verminderd gebruik van proefdieren voor dit type onderzoek

Daarnaast zal ons voorgestelde onderzoek leiden tot beter inzicht in de rol van veranderingen van de BHB in MS en biedt het mogelijke aangrijpingspunten om hersenontstekingen en zenuwweefsel schade tegen te gaan.