Verloop voorspellen
De ziekte MS is grillig en het verloop is, zeker in het begin, moeilijk te voorspellen. Dit geeft veel onzekerheid voor mensen met MS en hun naasten. Dankzij wetenschappelijk onderzoek kan de diagnose MS sneller en betrouwbaarder worden gesteld. Met MRI kunnen artsen de activiteit van de ziekte zichtbaar maken en zo nodig de behandeling hierop aanpassen.
Meer onderzoek is echter nodig. Bijvoorbeeld om eerder vast te kunnen stellen welke vorm van MS iemand precies heeft. Maar ook om in een vroeg stadium te voorspellen of iemand snel of langzaam achteruit zal gaan. Of om de werking van een medicijn beter te kunnen volgen, op een patiëntvriendelijke manier. En uiteindelijk om te begrijpen waarom de aard en ernst van de symptomen per persoon verschilt.
Onderzoek naar diagnose en verloop van MS richt zich bijvoorbeeld op het verbeteren van beeldvorming. Daarbij wordt gebruik gemaakt van innovatieve technieken zoals MRI, PET en OCT. Ook zoeken wetenschappers naar zogenaamde biomarkers. Dit zijn stoffen of cellen die je kunt meten in het bloed of hersenvocht en die de ziekteactiviteit weerspiegelen. Wetenschappers zoeken bijvoorbeeld naar biomarkers waarmee een arts de overgang van RRMS naar progressieve MS kan vaststellen.
Het beter kunnen monitoren van het ziekteverloop zorgt voor een betere behandeling en geeft de patiënt meer zekerheid. Daarnaast kunnen de resultaten het klinisch onderzoek (trials) naar nieuwe medicijnen versnellen. Als onderzoekers eerder kunnen vaststellen of een medicijn wel of niet MS onderdrukt, duurt het minder lang voordat een experimentele behandeling beschikbaar is voor mensen met MS.
Onderzoeken naar de diagnose en verloop van MS:
uw zoekopdracht heeft geen resultaat, probeer het opnieuw