< Terug naar onderzoeken

Onderzoeksinformatie

Project nummer: 22-1169
Subsidievorm: Eenjarig project
Doel: Oorzaken
Onderzoekers:
R. de Gorter
Instituut: MS Centrum Noord Nederland
Budget: € 60.000 voor 12 maanden, 2023-2024
Status: Toegekend

IJzer aan de rand van MS-laesies

Belang: IJzer is een onmisbaar metaal voor het menselijk lichaam. Echter, als te veel ijzer ophoopt op één plek kan het soms schadelijk zijn. Veel mensen met MS hebben laesies waarbij aan de rand veel ijzer zit. Deze laesies zijn agressiever dan laesies zonder ijzer, omdat ze jarenlang blijven bestaan en zich aldoor langzaam blijven uitbreiden. Hoe meer laesies met ijzer, hoe sneller iemand met MS achteruitgaat. Om deze achteruitgang te stoppen is het belangrijk om te begrijpen waarom ijzerlaesies zich uitbreiden.

Rianne zoekt naar de oorzaken van MS.

Help u mee?

Verschil in laesies met en zonder ijzer

Methode: In dit onderzoek willen wij ‘single-nucleus RNA sequencing’ gebruiken om in kaart te brengen wat voor cellen en eiwitten zich bevinden aan de randen van laesies met en zonder ijzer. Vervolgens willen wij uitzoeken welke rol deze eiwitten spelen in het ontstaan van ijzer-gerelateerde schade en het uitbreiden van laesies.

Verwacht resultaat: Wij vermoeden dat bepaalde eiwitten die zich buiten cellen bevinden, zogeheten ‘extracellulaire matrix eiwitten’, ijzer kunnen verwijderen. Hierdoor zouden deze eiwitten schadelijke activiteiten van microglia, de immuun cellen van het brein, en de groei van laesies kunnen voorkomen.

Afremmen van agressieve MS-laesies

Impact: Beter begrijpen waarom laesies met ijzer groeien, zal helpen om medicijnen te ontwikkelen die de uitbreiding van deze agressieve laesies kunnen stoppen om ziekteprogressie tegen te gaan bij mensen met MS.

   Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door de Gemmy & Mibeth Tichelaar Foundation.