Nieuwe resultaten suggereren een verband tussen infectie met het Epstein-Barr Virus (EBV) en myeline afbraak. Afweercellen die geïnfecteerd raken met dit virus scheiden kleine stukjes eiwit uit die samenklonteren. Interessant is dat deze kleine stukjes eiwit ook eiwitklontjes vormen in cellen die myeline maken. De eiwitklontjes lijken een effect te hebben op de structuur van myeline. Onderzoekers dr. Wia Baron en dr. Sander van Kasteren hebben aanwijzingen gevonden dat door deze veranderingen myeline zich terugtrekt van zenuwbanen. Het terugtrekken van myeline kan een eerste stap zijn in het beschadigen van de beschermende isolatielaag en daarmee de basis van het ontstaan van een MS-laesie. Dit baanbrekende onderzoek is mogelijk gemaakt door een MS Out-of-the-Box Grant van MoveS en Stichting MS Research.
Aanleiding voor schade ligt jaren voor de eerste symptomen
Kenmerkend voor de ziekte MS is dat myeline, de isolatielaag rondom zenuwbanen, beschadigd raakt. In het begin kan het lichaam de schade aan myeline herstellen. In de loop van de tijd raakt steeds meer myeline beschadigd en lukt het helaas niet meer om alle schade te herstellen. Het gevolg is dat zenuwen kapotgaan en blijvende klachten ontstaan. De aanleiding voor schade aan myeline heeft waarschijnlijk plaatsgevonden jaren voordat de eerste symptomen van MS de kop op steken. Er zijn veel aanwijzingen dat infectie met EBV een grote rol in speelt in het ziekteproces. Het virus infecteert B-cellen, dit zijn afweercellen die betrokken zijn bij de bestrijding van infecties. Op zoek naar de link tussen EBV, B-cellen en myeline aanmaak zocht myeline-expert Wia Baron van MS Centrum Noord Nederland, samenwerking met chemicus en immunoloog Sander van Kasteren van de Universiteit Leiden. De voorlopige resultaten van hun onderzoek zijn interessant en veelbelovend.
Door u is baanbrekend MS-onderzoek mogelijk
Steun ons!
EBV heeft meerdere schadelijke effecten
De relatie tussen EBV en MS is enorm complex. Zo weten we uit Rotterdams onderzoek dat het virus het gedrag van afweercellen veranderd en dat bij sommige mensen de afweer door EBV uit de bocht vliegt. De huidige resultaten wijzen op een tweede schadelijk effect, namelijk het terugtrekken van myeline. Een volgende stap richt zich op het mechanisme dat ten grondslag ligt aan het ontstaan van eiwitklontjes in de cellen die myeline produceren en de daaropvolgende veranderingen in myeline. Zo willen de onderzoekers doelwitten vinden om het terugtrekken van myeline, en daarmee verlies van myeline en zenuwvezels, te voorkomen.
Lees hier meer over het onderzoek van Wia Baron en Sander van Kasteren.