“De sleutel tot het begrijpen van MS ligt in de kinderleeftijd”

“Om MS te begrijpen en te behandelen, moeten we bij kinderen beginnen. De sleutel van MS ligt namelijk bij hen. Waarom? Omdat blootstelling aan omgevingsfactoren juist specifiek in de kinderjaren essentiële risicofactoren blijken te zijn voor het later krijgen van MS”, vertelt Arlette Bruijstens, arts-onderzoeker bij het Nationaal Kinder MS Centrum.

“Welke omgevingsfactoren dat nu precies zijn, is nog onbekend”, aldus Arlette. “Een paar mogelijke zijn lichaamsgewicht, voeding, maar ook de samenstelling van onze darmflora. Onze darmflora heeft namelijk grote invloed op hoe ons afweersysteem reageert. En bij MS reageert nu juist dat afweersysteem afwijkend door zich tegen de eigen zenuwen te keren.”

Onderzoek naar darmflora

Daarom is in het Nationaal Kinder MS Centrum een groot darmflora-onderzoek gestart. Arlette: “We hebben de ontlasting van gezonde kinderen en kinderen met MS onderzocht in het laboratorium. Wat blijkt? Hoewel we geen verschillen zien tussen de samenstelling van de darmflora van kinderen met en zonder MS, zien we wel grote verschillen tussen de darmflora van kinderen met en zonder overgewicht. Dit is een belangrijke bevinding. Overgewicht is namelijk een risicofactor voor MS. Daarom vermoeden wij dat bacteriën in de darmen indirect het verdere beloop van MS kunnen beïnvloeden. Dit is onderdeel van ons vervolgonderzoek.”

Eerdere diagnose, sneller starten met behandeling

Het Nationaal Kinder MS Centrum is tien jaar geleden opgericht dankzij de steun van Stichting MS Research en de deelnemers van de VriendenLoterij. Sindsdien zijn belangrijke stappen gezet. Waar jaren terug nog veel kinderen met MS afhankelijk waren van een rolstoel, zien we dat tegenwoordig nog maar zelden. Door een eerdere diagnose kunnen we namelijk sneller starten met de juiste behandeling. Behandeling kan de ziekte afremmen, maar helaas nog niet stoppen. Het liefst zouden we natuurlijk zien dat MS bij kinderen helemaal niet meer voorkomt. Daarom is al het MS-onderzoek dat plaatsvindt bij het Nationaal Kinder MS Centrum van groot belang. Stichting MS Research blijft zich, met hulp van donateurs, inzetten voor wetenschappelijk onderzoek naar oorzaken en oplossingen voor MS.

Website gemaakt door: Sturdy Digital