Deelnemers gezocht voor Biobank MS Centrum Noord Nederland

V.l.n.r: Jan Meilof (directeur MS Centrum Noord Nederland), Sharon Brouwer (analyste MSiPS Biobank) en Hilmar van Weering (coördinator MSiPS Biobank)

Dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij en Stichting MS Research ontving Het MS-centrum Noord Nederland (MSCNN) in Groningen een subsidie voor het opzetten van de MSiPS Biobank in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

De MSiPS Biobank verzamelt bloed van mensen met- en zonder MS. Bloedcellen verkregen uit deze bloedmonsters worden door de biobank gebruikt als basis voor het maken van primitieve cellijnen. Deze zijn expliciet bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek naar MS. Deze primitieve cellijnen kunnen namelijk in het laboratorium op allerlei verschillende manieren worden ingezet. Zo kan een hersenmodel voor MS in een kweekschaal worden opgezet. Met dit model kan onderzoek gedaan worden naar nieuwe aangrijpingspunten voor MS om medicijnen te ontdekken en deze te testen.

Hilmar van Weering, coördinator van de MSiPS Biobank: ‘We zijn verheugd te melden dat inmiddels 40 geschikte vrijwilligers zich hebben aangemeld, waarvan meer dan de helft al bloed heeft gedoneerd voor het project. De tweede fase – het maken van de cellijnen – is inmiddels gestart. We blijven op zoek naar geschikte vrijwilligers die een kleine hoeveelheid bloed willen doneren aan de MSiPS Biobank. Bent u tussen de 18 en 65 jaar oud, wordt/werd u behandeld voor MS en heeft u een broer of zus zonder MS die ook graag wil bijdragen? Bent u in staat langs te komen op het UMCG? Neem dan contact met ons op.’

Lees meer over dit project.

Website gemaakt door: Sturdy Digital