Deelnemers gezocht voor wetenschappelijk onderzoek

Het Amsterdam UMC zoekt deelnemers voor een onderzoek naar het effect van een trainingsprogramma op secundair progressieve MS.

Progressieve multiple sclerose (MS) wordt gekenmerkt door geleidelijke toename van klachten, waarschijnlijk als gevolg van toenemende schade aan het hersenweefsel. Op dit moment zijn er nagenoeg geen goede geneesmiddelen voor mensen met progressieve MS. Uit recent onderzoek bij mensen met relapsing remitting MS blijkt dat fysieke training gunstige effecten kan hebben op het ontstaan van schade in het hersenweefsel. Dit is tot op heden niet onderzocht bij mensen met progressieve MS. Het doel van de huidige studie is om te onderzoeken of fysieke training de schade aan het hersenweefsel tegen kan gaan bij mensen met progressieve MS. Tegelijkertijd onderzoeken we de effecten van deze training op het dagelijks functioneren en de algehele gezondheid.

Wie kan er meedoen?

U kunt meedoen aan het onderzoek als u voldoet aan de volgende criteria:

  • U bent tussen de 18 en 70 jaar oud
  • U heeft de diagnose MS en er is sprake van geleidelijk toename van klachten, ook wel progressie. Eerder had u de vorm van MS die werd gekenmerkt door schubs/relapses.
  • U kunt zelfstandig minimaal 100 meter lopen zonder hulp of met een loophulpmiddel aan één kant.

Wat houdt deelname in?

Als u meedoet aan het onderzoek betekent dit dat u over een periode van totaal 48 weken vier metingen ondergaat in het Amsterdam UMC, locatie VUmc.

Vanaf week 16 van het onderzoek gaat u drie keer per week trainen gedurende zestien weken. Elke training duurt ongeveer 1,5 uur en bestaat uit een krachttrainingsprogramma. Het is mogelijk één van de drie trainingen in de week thuis uit te voeren.

Het fysieke trainingsprogramma wordt aangeboden in het Amsterdam UMC, locatie VUmc. Als u bij een fysiotherapeut onder behandeling bent kan in overleg met u en uw fysiotherapeut worden bepaald of u deze trainingen ook bij uw eigen fysiotherapeut kunt uitvoeren.

Heeft u secundair progressieve MS en bent u geïnteresseerd? Mail naar ExerciseProMS@amsterdamumc.nl.

Meer informatie over het onderzoek kunt u hier vinden.


Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door een programmasubsidie van Stichting MS Research. Klik hier om meer te lezen over de programmasubsidie van het Amsterdam UMC.

Website gemaakt door: Sturdy Digital