€464.000 van Vriendenloterij voor MS onderzoek

Wolter Kroes overhandigt cheque aan Dorinda RoosAfgelopen week werden de medewerkers van Stichting MS Research op kantoor verrast door Wolter Kroes, Ambassadeur van de Stichting én de VriendenLoterij. In aanloop naar het Goed Geld Gala 2017 van de VriendenLoterij overhandigde Wolter een cheque ter waarde van €464.000 voor onderzoek van het MS Centrum Noord Nederland. Met dit onderzoek wordt onder andere een MS-celbank opgebouwd voor hersencellen, zodat het centrum nieuwe therapieën kan ontwikkelen en medicijnen sneller en beter kan testen.  

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is het bouwen van een model om nieuwe medicijnen voor de ziekte MS te ontwikkelen. Met primitieve stamcellen (iPS-cellen) gemaakt uit eigen huidcellen wordt een model voor hersenen van MS-patiënten nagebouwd. Dit unieke model wordt gebruikt om het ontstaan en herstel van zenuwschade bij MS te onderzoeken. Daarmee worden aangrijpingspunten voor nieuwe medicijnen gevonden. Het mechanisme en de werking van deze medicijnen worden vervolgens getest in hetzelfde model. Met dit project wordt het makkelijker om te voorspellen of een medicijn wel of niet werkt bij een individuele patiënt.

Wetenschappelijk onderzoek

De huidige medicijnen tegen MS zijn beperkt effectief, mede omdat onderliggende mechanismen voor de progressie van de ziekte nog onbekend zijn. Het is daarom noodzakelijk het ziekteproces bij MS te bestuderen met cellen van personen met MS zelf. Met de recent ontwikkelde innovatieve iPS-cel techniek kunnen we nu uit huidcellen in het laboratorium ook hersencellen maken. Dit biedt de mogelijkheid om ‘MS-hersenen’ in een kweekschaal na te bouwen en buiten het lichaam van de patiënt zelf te onderzoeken. 

Het project richt zich op volgende doelen:

  • Het opbouwen van een MS-celbank met iPS cellen, materialen en klinische gegevens van tenminste 60 mensen met MS en gezonde controles;
  • Het creëren van een hersenmodel voor MS met iPS cellen: ‘MS in een kweekschaal’;
  • ‘MS in een kweekschaal’ benutten om:
    • het ziekteproces van de verschillende vormen van MS te ontrafelen;
    • nieuwe aangrijpingspunten voor MS-geneesmiddelen te ontdekken;
    • nieuwe behandelingsmethoden te testen voor de verschillende vormen van MS (‘behandeling op maat’);

Over de VriendenLoterij

De VriendenLoterij steunt maatschappelijke initiatieven die mensen met onvoldoende middelen of mogelijkheden een steuntje in de rug geven, zodat zij voluit mee kunnen doen in de samenleving en een volwaardig leven kunnen leiden. Ook steunt zij vrijwilligers in hun ambitie om een bijdrage aan de maatschappij te leveren. De loterij werft fondsen voor goede doelen die werken aan gezondheid en welzijn en geeft bekendheid aan hun werk.

De VriendenLoterij is met de Nationale Postcode Loterij en de BankGiro Loterij onderdeel van de Holding Nationale Goede Doelen Loterijen. De Goede Doelen Loterijen zijn samen met de Postcode Loterijen in het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Duitsland de op twee na grootste private geldgever aan goede doelen ter wereld. www.vriendenloterij.nl

 

lees hier ook het persbericht

 

foto’s: Roy Beusker

Website gemaakt door: Sturdy Digital