Een ernstig ziek kind is de nachtmerrie van iedere ouder

Voor duizenden gezinnen zoals het onze is wetenschappelijk onderzoek de enige hoop om de toekomst van onze kinderen te verlichten.”

Suzan, moeder van Martin. Martin is 9 jaar en heeft MS

Een ernstig ziek kind is de nachtmerrie van iedere ouder. Je wilt vervolgens maar één ding, namelijk dat je kind beter wordt. En vervolgens een vrolijke, onbezorgde jeugd kan hebben. Helaas is dit niet voor alle kinderen weggelegd. Onze Stichting maakt zich grote zorgen over het feit dat er steeds meer kinderen met multiple sclerose (MS) zijn, niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld. Kinderen wiens toekomstdromen uiteen spatten vanaf het moment dat ze deze diagnose horen. Kinderen zoals Martin.

In de afgelopen jaren zijn dankzij wetenschappelijk onderzoek enorme stappen gezet om beter te begrijpen hoe multiple sclerose (MS) ontstaat. Ook zijn nieuwe medicijnen gevonden om de ontwikkeling van MS af te remmen. Helaas kunnen we de ziekte nog steeds niet genezen.

Uw hulp is essentieel om dankzij nieuw onderzoek te begrijpen hoe deze zenuwslopende ziekte begint en zich ontwikkelt bij kinderen. Uit onderzoek van het Nationaal Kinder MS Centrum in Rotterdam weten we dat genen die bij volwassenen een rol spelen bij het ontstaan van MS, ook bij kinderen met MS van belang zijn.

Maar waarom krijgt de één op zijn 8e jaar MS en de ander pas op zijn 32ste? Misschien is de omgeving van invloed op het immuunsysteem, bijvoorbeeld of een kind veel of weinig buiten speelt en zo vitamine D op kan nemen. Maar ook de kwetsbaarheid voor virussen van de nog niet volgroeide hersenen van een kind zou een rol kunnen spelen.

Dr. Rinze Neuteboom, hoofd van dit Kinder MS Centrum, vindt samen met internationale collega’s antwoorden op deze en andere vragen, door het prille stadium van het ontstaan van MS bij kinderen te onderzoeken. Dankzij uw donaties komt daadwerkelijk een betere toekomst voor Martin en alle kinderen met MS in zicht.

Alleen met extra hulp van mensen zoals u, kunnen kinderen en ouders weer gaan dromen.
Na een voor iedereen onzeker en moeilijk jaar, hoop ik dat u een gezonde Kerst tegemoet mag gaan.
Alvast heel hartelijk dank voor uw steun.

Dorinda Roos,

directeur Stichting MS Research

Website gemaakt door: Sturdy Digital