“Kinderen moeten al hun dromen kunnen blijven waarmaken.”

“Ik wil kinderen snel kunnen diagnosticeren en goed kunnen begeleiden en behandelen, zodat ze zo min mogelijk last hebben van hun ziekte. Het kunnen stellen van een betrouwbare diagnose bij kinderen is enorm belangrijk. Er is hard aan gewerkt om dat mogelijk te maken.”

Rinze Neuteboom, kinderneuroloog en hoofd Kinder MS Centrum

Ontwikkeling gaat snel

Neuteboom: “Als ik terugdenk aan de allereerste Kinder MS-dag zie ik een klein groepje kinderen – de diagnose MS werd namelijk nog nauwelijks gesteld. Deze kinderen zaten vaak al in een rolstoel en het ging helaas echt niet goed met ze. Wat we nu zien is een hele grote opkomst en er zit bijna niemand meer in een rolstoel. Dat komt doordat we de diagnose veel sneller kunnen stellen en direct kunnen beginnen met behandelen. Binnen de afgelopen 10 jaar zie ik deze enorme sprong vooruit.”

Onderzoek en Nationaal Kinder MS Centrum

Het Nationaal Kinder MS Centrum is gevestigd binnen het Erasmus MC-Sophia in Rotterdam en is een expertisecentrum voor de behandeling en diagnostiek van MS op kinderleeftijd. Het Centrum levert een belangrijke bijdrage aan de bekendheid en kennis rondom de ziekte. Enerzijds door voorlichting te geven zoals tijdens de jaarlijkse Kinder MS-dag en op de website kindermscentrum.nl. Anderzijds door het doen van wetenschappelijk onderzoek naar MS en verwante aandoeningen bij kinderen. Onderzoek – mogelijk gemaakt door de donateurs van Stichting MS Research – heeft geresulteerd in een betere diagnose en behandeling en meer kennis over het ontstaan en verloop van MS bij kinderen.

Internationale samenwerking

Nederland is aangesloten bij de International Pediatric MS Study Group. Binnen dit netwerk werken professionals uit 40 landen samen om de beste zorg en optimale informatie voor kinderen met MS overal ter wereld beschikbaar te maken.

Website gemaakt door: Sturdy Digital