Hersendonatie maakt wereldwijd onderzoek naar MS mogelijk.

“Naar mijn inzichten ligt de oorzaak van MS in de hersenen. Gelukkig neemt het aantal mensen met MS dat zich registreert als donor bij de Nederlandse Hersenbank toe. Hierdoor komt er uiteindelijk meer weefsel beschikbaar om onderzoek mogelijk te maken. Zo kunnen we nog verder graven naar de oorzaak van MS en daarmee naar de oplossing.” 

Inge Huitinga, directeur van De Nederlandse Hersenbank

 

De Nederlandse Hersenbank voor MS (NHB-MS) is erg belangrijk voor onderzoek naar MS. Dankzij mensen die zich bij leven laten registreren als hersendonor, kan de Hersenbank materiaal beschikbaar stellen aan onderzoekers over de hele wereld.

De Nederlandse Hersenbank voor MS is onderdeel van de Nederlandse Hersenbank en richt zich sinds 1990 specifiek op hersendonoren met MS, met steun van Stichting MS Research. Het hersenweefsel wordt door de medewerkers van de Hersenbank en de neuropatholoog nauwkeurig gedocumenteerd en in kaart gebracht. Vervolgens kunnen MS-onderzoekers over heel de wereld gebruik maken van het materiaal. Dit maakt de Hersenbank voor MS zeer waardevol.

Wie kan zich als hersendonor registreren?

Zowel mensen met als zonder MS kunnen hersendonor worden. Voor onderzoek is het namelijk belangrijk om MS te kunnen vergelijken met ‘gezonde’ hersenen zonder MS. Door jezelf bij de Nederlandse Hersenbank te registreren als hersendonor geef je toestemming om na je overlijden je hersenen op te slaan en uit te geven voor wetenschappelijk onderzoek. Registratie als hersendonor is mogelijk vanaf de minimale leeftijd van 18 jaar. 

De Nederlandse Hersenbank is dus altijd op zoek naar mensen zonder neurologische of psychiatrische aandoening, zogenaamde ‘controledonoren’. Daarnaast zijn bepaalde neurologische en psychiatrische hersenaandoeningen, waaronder MS, een speerpunt., 

Hersendonor worden is een bewuste keuze. Vaak hebben donoren een persoonlijke redenen. “Er kan heel veel met die hersenen aan onderzoek gedaan worden. Het is gewoon heel erg nuttig.” Aldus Joga Brouwer, geregistreerd hersendonor. Bekijk hier de video waarin Joga vertelt waarom zij ervoor gekozen heeft om hersendonor te worden.

Lees meer over hersendonatie op de website van de Nederlandse Hersenbank. 

Infographic hersenbank

Website gemaakt door: Sturdy Digital