“Instabiele” hersenen een mogelijke oorzaak van cognitieve problemen in MS

Meer dan de helft van de mensen met MS ervaart problemen met het denkvermogen (cognitie). Deze mensen met MS hebben vaak last van concentratieproblemen, vergeetachtigheid en moeite om meerdere dingen tegelijk te doen. Onderzoekers Menno Schoonheim en Tommy Broeders van het MS Centrum Amsterdam willen achterhalen waar deze problemen vandaan komen. Met nieuwe MRI-technieken hebben zij recent een mogelijke oorzaak gevonden voor de cognitieve problemen bij MS: “instabiele” hersenen.

Hersengebieden zijn constant met elkaar in overleg. De verschillende gebieden moeten goed met elkaar kunnen praten om informatie op de juiste plek te krijgen. Zodat de juiste informatie samenkomt in het gebied dat bijvoorbeeld je ogen of arm aanstuurt, of bijvoorbeeld gebieden die betrokken zijn bij concentratie en dingen onthouden. Daar hebben de hersenen verschillende handige trucjes voor.

Communicatie in de hersenen

“In dit onderzoek hebben we op een nieuwe manier gekeken naar hoe hersengebieden met elkaar praten”, vertelt Tommy. “We zien dat hersengebieden vaak kleine clubjes vormen die sterk met elkaar verbonden zijn en veel met elkaar praten, een beetje zoals een groep goede vrienden. Deze clubjes van hersengebieden veranderen constant, zodat informatie snel tussen deze clubjes uitgewisseld kan worden. Bij gezonde mensen is er een goed balans tussen het switchen van sommige gebieden en tegelijkertijd een stabiele kern die informatie binnen een clubje kan verwerken. We vonden echter in mensen met MS die last hebben van cognitieve problemen dat dit switchen vaker plaatsvindt, hun hersenen waren dus instabieler.”

Hoe nu verder?

De resultaten van het onderzoek van Menno en Tommy zijn erg belangrijk voor het beter begrijpen waarom en hoe cognitieve problemen bij MS ontstaan. Ook kunnen de resultaten gebruikt worden in andere onderzoeken die kijken naar cognitieve problemen in MS. “Het is een van de eerste studies die op deze manier kijkt naar hoe cognitieve problemen vertaald kunnen worden naar de communicatie tussen hersenengebieden”, aldus Tommy. Maar, vervolgstappen zijn zeker nodig. “We willen graag beter begrijpen waarom deze instabiele communicatie zorgt voor cognitieve problemen in MS. In vervolgonderzoek gaan we ons dan ook zeker daarop focussen. In de toekomst kunnen artsen dan hopelijk sneller bepalen wie meer kans heeft op het krijgen van cognitieve problemen, zodat deze snel aangepakt kunnen worden!”

Deze resultaten komen voort uit verschillend onderzoeksprojecten mede mogelijk gemaakt door Stichting MS Research, waaronder de programmasubsidie 2015-2018 van MS Centrum Amsterdam.

Website gemaakt door: Sturdy Digital