Mijlpaal voor MSiPS-biobank

MS Centrum Noord-Nederland heeft een mijlpaal bereikt: al meer dan 100 mensen hebben zich aangemeld voor het onderzoeksproject MSiPS Biobank. Deze biobank, mogelijk gemaakt door deelnemers van de Vriendenloterij en Stichting MS Research, faciliteert wetenschappelijk onderzoek naar Multiple Sclerose. Dit gebeurt op basis van bloed dat door de deelnemers aan de biobank is gedoneerd.

Deelnemers aan de MSiPS biobank zijn mensen met MS en hun broers of zussen die geen MS hebben. Uit cellen uit het bloed dat zij doneren worden speciale cellijnen gemaakt die enigszins lijken op stamcellen: zogeheten iPS-cellijnen. Deze bijzondere iPS-cellen komen in het lichaam niet voor, maar zijn voor MS-onderzoek zeer waardevol omdat ze in het laboratorium tot bijna elk gewenst celtype van het lichaam kunnen worden omgezet, inclusief hersencellen.

Een haast onuitputtelijke bron voor onderzoek

Het ‘maken’ van de iPS-cellijnen is niet eenvoudig: het kost veel tijd en energie, dagelijkse aandacht en het duurt maar liefst zes maanden per cellijn voordat deze bruikbaar is voor MS-onderzoek. Maar het harde werk is niet voor niets: eenmaal klaar, dan bieden deze cellijnen een haast onuitputtelijke bron van onderzoeksmogelijkheden. Niet alleen voor de onderzoekers verbonden aan het MS Centrum Noord-Nederland, maar de cellijnen zijn ook beschikbaar voor andere MS-instituten, zowel nationaal als internationaal.

Biobank-cellen worden al gebruikt voor onderzoek

Inmiddels zijn al iPS-cellijnen uit de biobank ingezet voor verschillende onderzoeken binnen MS Centrum Noord-Nederland. Ze worden gebruikt in het laboratorium, waar ‘MS in een kweekschaal’ wordt nagebootst op verschillende manieren. Op deze manier hopen de onderzoekers meer te leren over de ziekteprocessen die ten grondslag liggen aan MS. Ook worden kandidaat medicijnen getest in deze ‘MS-modellen’ in een kweekschaal om de werking van dichtbij te kunnen onderzoeken.

 

Dit unieke onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door deelnemers aan de Vriendenloterij. Voor meer informatie en deelname aan dit onderzoek:

MS Centrum Noord-Nederland: MSiPS Biobank

Brainwash: De transitie van lichaamscel naar hersencel – MS Research

Op de foto: dr. Jan Meilof, verbonden aan MS Centrum Noord-Nederland
Website gemaakt door: New Fountain