MS monitoren met een app en smartphone

Bij de meeste mensen met MS is het ziekteverloop grillig. Vaak heeft de arts niet goed zicht op de actuele status van de patiënt. Dit maakt het moeilijk om de juiste behandeling te kiezen. Ook is het haast onmogelijk voor artsen om een mogelijk terugval te voorspellen. En dat maakt het voor patiënten lastig om op tijd de juiste maatregelen te nemen.

 

Bij MS Centrum Amsterdam doen ze onderzoek naar het vinden van een goed, objectief meetinstrument waarmee je vermoeidheid en cognitie kunt meten. Ook bestuderen de onderzoekers of er een manier is om terugvallen te voorspellen. Het onderzoek naar het monitoren van MS-symptomen richt zich op twee speciaal hiervoor ontworpen apps. Voor dit onderzoek, dat enige tijd geleden van start ging, zijn inmiddels rond de 100 mensen met MS gedurende een jaar lang gevolgd. Ook deden de onderzoekers gedurende drie maanden metingen bij gezonde mensen met MS.

MS monitoren met behulp van apps

De twee speciaal ontworpen apps zijn Neurokeys en MS Sherpa. Neurokeys is een intelligent toetsenbord. MS Sherpa is een app waarmee je cognitie, loop- en oogbewegingstesten kunt doen. Ook gebruiken de onderzoekers en mensen met MS in dit onderzoek een Fitbit, waarmee ze het slaappatroon en de lichamelijke activiteit kunnen meten.

Vroegtijdig detecteren

De eerste resultaten laten zien dat apps als deze een beter inzicht geven in de status van de patiënt en dat er potentie zit in het vroegtijdig detecteren van veranderingen of een aanval.

Meer lezen over dit onderzoek? Klik hier.

Website gemaakt door: Sturdy Digital