MS-ontstekingen meten: met MRI, maar zonder contrastmiddel

MS Centrum Amsterdam doet onderzoek naar een nieuwe manier om actieve ontstekingen op te sporen bij mensen met MS. Hierbij wordt Magnetic Resonance Imaging (MRI) ingezet, maar zonder het gebruikelijke contrastmiddel gadolinium.

Voor het stellen van de diagnose MS en het bepalen of medicatie het gewenste effect heeft, wordt gebruik gemaakt van Magnetic Resonance Imaging (MRI). Om nieuwe actieve ontstekingen in het centraal zenuwstelsel aan te tonen, is het momenteel nodig om het contrastmiddel gadolinium te gebruiken. In dit nieuwe onderzoek van het MS Centrum Amsterdam wordt een nieuwe manier ontwikkeld om actieve ontstekingen aan te tonen, zonder toediening van contrastmiddel. Stichting MS Research en de Hersenstichting geven gezamenlijk een subsidie van € 289.845 voor 4 jaar om dit onderzoek uit te voeren.

Zichtbaar op MRI

Het contrastmiddel gadolinium wordt al tientallen jaren gebruikt om bij mensen met MS actieve ontsteking in de hersenen of het ruggenmerg aan te tonen. Gadolinium wordt in een bloedvat gespoten (intraveneus) en gaat vervolgens door de lekke bloedvaten in ontstekingsplekjes in het centraal zenuwstelsel het hersenweefsel in. Daardoor is op de MRI-scan een vlek zichtbaar, een laesie.

Ophoping van gadolinium

Gadolinium is veilig te gebruiken en geeft geen bijwerkingen. In de afgelopen jaren is echter bij een aantal mensen ophoping van gadolinium in de hersenen aangetoond na herhaaldelijke toediening. Hoewel dit niet heeft geleid tot bijwerkingen op de korte termijn, zijn bijwerkingen op lange termijn onbekend. Daarom gaan wetenschappers in dit vakgebied (radiologie) een nieuwe methode ontwikkelen om actieve ontstekingen bij mensen met MS in beeld te brengen, zonder gebruik te maken van een contrastmiddel.

Nieuwe technieken en bloedonderzoek

Voor dit onderzoek zullen mensen met MS die actieve laesies laten zien na toediening van gadolinium, gevraagd worden om mee te doen. Gedurende drie maanden krijgen zij verschillende andere MRI-scans, waarbij nieuwe geavanceerde technieken worden gebruikt. Daarnaast zal bij hen bloed worden afgenomen om biomarkers te meten. Onderzocht wordt of dit het toedienen van gadolinium kan vervangen. In het bijzonder zal gekeken worden naar de biomarker Neurofilament light (NfL). Dit specifieke eiwit komt vrij als zenuwen in de hersenen beschadigd raken en gaat vervolgens de bloedbaan in.

Minder risico’s, minder belastend

Het belangrijkste doel van dit onderzoek is om het gebruik van gadolinium en daarmee gadolinium stapeling in de hersenen te voorkomen. Hoofdonderzoeker Hugo Vrenken: “Door het ontwikkelen van een nieuwe MRI-techniek om actieve ontsteking in de hersenen te meten, zijn er minder risico’s en is het minder belastend voor de mensen met MS.”

Meer lezen over dit onderzoek? Klik hier.

 

Website gemaakt door: Sturdy Digital