Ruim 1 miljoen euro aan subsidies toegekend op Wereld MS Dag

Vandaag – 30 mei – is het ‘Wereld MS Dag”. In meer dan 50 landen wordt aandacht gevraagd voor alle 2.8 miljoen mensen met MS wereldwijd. Onze Stichting staat stil bij de noodzaak van wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en oplossingen voor deze letterlijk en figuurlijk zenuwslopende ziekte. En dat doen we door maar liefst vijf nieuwe subsidies toe te kennen: twee projecten van één jaar en drie grote meerjarige projecten, voor een totaalbedrag maar liefst 1 miljoen euro. Een kort inkijkje waar dit fantastische bedrag aan wordt besteed… want samen met Martin, Marjan en Liset gingen we op pad om de gelukkige onderzoekers te verrassen. 

Liset Vos, ambassadeur van The May50K, die uit eigen ervaring weet wat MS inhoudt, bracht een bezoek aan het MS Centrum Amsterdam. Zij reikte de cheques uit voor twee meerjarige projecten. “Zelf mogen ervaren aan wie het gedoneerde geld toekomt, geeft mij als patiënt hoop en vertrouwen”, vat Liset de bijzonder dag samen.  

De twee meerjarige projecten van MS Centrum Amsterdam focussen zich op het begrijpen van het ziekteproces en het beter voorspellen en monitoren van het ziekteverloop van MS. 

Vervolgonderzoek naar rol ‘natural killers’ in MS

Neuroimmunoloog professor Elga de Vries en neuroloog Eva Strijbis kijken in hun onderzoek naar de zogeheten ‘Natural Killer-cellen’ in MS. Dit onderzoek is een vervolg op een eerder succesvol verkennend pilot onderzoek gefinancierd door de Stichting. Met hun onderzoek gaan ze ontdekken wat de precieze rol van deze cellen is in de hersenen van mensen met MS. Hiermee kunnen mogelijk nieuwe aanknopingspunten voor therapieën voor MS ontdekt worden. Lees hier meer over het onderzoek van Elga en Eva.

Vroege veroudering van de hersenen 

Radiologen Bas Jasperse en Bastiaan Moraal en neuroloog professor Bernard Uitdehaag slaan de handen ineen om de hoeveelheid schade aan hersenweefsel veroorzaakt door MS nog beter te meten. Bas Jasperse: “Schade aan hersenweefsel is een belangrijke oorzaak van uitval in lichaamsfuncties en achteruitgang in geheugen en denkvermogen, maar is vooralsnog niet betrouwbaar te meten bij mensen met MS. Deze schade is zichtbaar als verandering in hersenstructuur op MRI scans en lijkt op veranderingen die optreden bij normale veroudering. Met behulp van artificiële intelligentie kunnen we de leeftijd van de hersenen inschatten op basis van MRI beelden. Door het verschil tussen deze MRI bepaalde “hersenleeftijd” te vergelijken met de daadwerkelijke leeftijd kan versnelde veroudering van de hersenen worden gemeten bij mensen met MS. Dit verschil is een maat voor de opgelopen schade aan het hersenweefsel. Als deze methode werkt verwachten wij dat ‘hersenleeftijd’ in de toekomst gebruikt kan worden om het ziekteverloop beter temonitoren en nog beter te zien of een behandeling aanslaat.” Lees hier meer over het onderzoek van Bas.

Onderzoek helpt MS de wereld uit

Helpt u mee?

Behandelingen voor nu en voor de toekomst

In Groningen werden onderzoekers verrast door donateurs en ervaringsdeskundigen Martin en Marjan Uittenbroek van Pick-&-Joy® Pluktomaatjes. Onderzoekers van MS Centrum Noord Nederland ontvingen maar liefst drie cheques. Deze onderzoeksprojecten hebben allen als thema behandeling.

MS heeft zichtbare gevolgen maar ook onzichtbare gevolgen. Al deze gevolgen kunnen een grote invloed hebben op het dagelijks leven van iemand met MS. Werken, een gezin, activiteiten met buren en vrienden, kortom meedoen in de maatschappij kan voor sommige mensen met MS uitdagend zijn. Dit ligt prof.dr. Joke Spikman nauw aan het hart. Zij onderzoekt hoe de maatschappelijk participatie van mensen met MS versterkt kan worden. Zij gaar een grote groep mensen met MS onderzoeken op vier verschillende vlakken: cognitie (denkvermogen), energie, gedrag, en mentale problemen. Joke: “Door op een effectieve manier de niet-lichamelijke problemen bij MS in kaart te brengen, willen we zorgen dat mensen met MS sneller de juiste behandeling krijgen.” Lees hier meer over het onderzoek van Joke.

Een prikkelende uitdaging

Het verkennende onderzoek van Inge Zijdewind richt zich juist op het lichamelijke vlak. Zij onderzoekt een nieuwe behandeling om mensen met MS makkelijker te laten bewegen. Bewegen is goed voor iedereen, ook voor mensen met MS. Door de gevolgen van hun ziekte is dit echter extra uitdagend. Inge kijkt of elektrische stimulatie kan helpen om de loopkwaliteit van mensen met MS te verbeteren. Lees hier meer over het onderzoek van Inge.

Verschillen in de bloed-hersenbarrière

Myeline-expert Wia Baron ondervond tijdens eerder onderzoek dat de bloed-hersenbarrière een letterlijke blokkade kan zijn voor medicijnen. Reden voor haar om samen met Inge Zuhorn deze hersenstructuur verder onder de loep nemen. In een verkennende pilot zoeken zij naar verschillen in de bloed-hersenbarrière tussen verschillende vormen van MS. Deze resultaten kunnen niet alleen gebruikt worden voor nieuwe aanknopingspunten voor medicijnen, maar ook om te bepalen wat de beste manier is om medicijnen over de bloed-hersenbarrière te krijgen. Lees hier meer over het onderzoek van Wia en Inge.

Zowel Martin en Marjan, als Liset waren erg onder de indruk van zowel de inhoud van de projecten als de ambitie en passie van de onderzoekers.

Wilt u als donateur volgend jaar ook een keer betrokken zijn bij het uitreiken van een subsidie? Mail naar a.borst@msresearch.nl.

Website gemaakt door: Sturdy Digital