Stabiele MS: Stoppen met medicatie of beter van niet?
Deze studie benadrukt dat stoppen met medicatie altijd in overleg moet met de behandelend arts, omdat er een kans bestaat dat er een terugval komt.
Deze studie benadrukt dat stoppen met medicatie altijd in overleg moet met de behandelend arts, omdat er een kans bestaat dat er een terugval komt.
In afwachting van de resultaten van de DOT-MS studie, hebben de DOT-MS onderzoekers gekeken in een database met gegevens van mensen met MS in Amsterdam UMC en het Rijstate ziekenhuis in Arnhem. Deze database omvatte gegevens van mensen die in het verleden gestopt waren met medicatie (Avonex®, Betaferon®, Plegridy®, Rebif®, Copaxone®, Mylan®Tecfidera®, Aubagio®). Het doel van de studie was bepalen hoe vaak na het stoppen met medicatie weer ziekteactiviteit optrad.
In deze studie, gebaseerd op gegevens uit het vrleden, vonden de onderzoekers dat er inderdaad een kans is dat er weer ontstekingsactiviteit optreedt na het stoppen van de medicatie. Deze kans is lager bij 55-plussers ten opzichte van mensen jonger dan 55 jaar. In afwachting van de definitieve resultaten van de DOT-MS studie toont dit aan dat er zorgvuldig gekeken moet worden of stoppen met medicatie een mogelijkheid is of niet. Dit dient altijd in goed overleg met de arts te gebeuren, zodat een eventuele terugval goed gecontroleerd wordt en de medicatie, indien nodig, hervat kan worden.
De DOT-MS studie wordt mede mogelijk gemaakt wordt door donateurs van Stichting MS Research. Hier leest u informatie over de DOT-MS studie.