Wat mensen willen weten over corona en MS

Ook al lijkt de pandemie op zijn retour, zorgen over corona blijven. Juist nu de maatregelen worden losgelaten, hebben mensen met MS vragen. Gelukkig weten we na 2 jaar pandemie al veel meer over corona en MS.

Kunnen mijn MS-klachten erger worden door een corona besmetting of door een boostervaccinatie? Heeft het wel zin om al die prikken te halen bij mijn medicatie gebruik? Is er een behandeling als ik toch ziek wordt van het coronavirus? Allemaal begrijpelijke vragen en zorgen. Gelukkig weten we na 2 jaar pandemie al veel meer over corona en MS. Dat is te danken aan de initiatieven om in Nederland en wereldwijd gegevens te verzamelen en te delen. Eén van deze initiatieven is het onderzoek naar antilichamen tegen het coronavirus bij Nederlanders met MS dat dankzij donateurs van Stichting MS Research is uitgevoerd. Wij vroegen onderzoeker en neuroloog dr. Zoé van Kempen naar de inzichten die haar onderzoek en dat van collega’s wereldwijd hebben opgeleverd. In onze allernieuwste Rondom MS leest u het hele interview. Hier lichten we twee actuele vragen toe en gaan kort in op de nieuwste update van het wereldwijde advies over corona en MS.

Kunnen mijn MS-klachten erger worden door een coronabesmetting?
Zoé: “Ziek worden van een bacterie of een virus geeft bij mensen met MS een iets verhoogd risico op een MS-aanval (schub) en corona lijkt daar geen uitzondering op. Dit risico is lager als mensen MS-medicijnen gebruiken om MS aanvallen te voorkomen. Daarnaast geldt voor een besmetting met het coronavirus hetzelfde als voor alle besmettingen met bacteriën en virussen bij mensen met MS, namelijk oude klachten kunnen tijdelijk erger worden. De MS-klachten door corona gaan meestal weer weg, al kan dat wel een tijdje duren.”

Door mijn MS-medicatie worden er minder antilichamen gemaakt. Is dat erg?
Zoé: Antilichamen worden gemaakt door uitgerijpte B-cellen. Medicijnen zoals ocrelizumab (ocrevus) zorgen ervoor dat er minder B-cellen in het bloed circuleren. Dus dat er dan ook minder antilichamen in het bloed zitten, lijkt een logisch gevolg. We zien dat mensen met MS die ocrelizumab krijgen een iets hoger risico hebben op een ernstig beloop van corona. Echter zien we veel minder problemen in deze groep dan waar we in het begin bang voor waren. Dat komt omdat mensen die ocrelizumab gebruiken wel goed werkende T-cellen in hun bloed hebben. T- cellen zijn ook zeer belangrijk bij een afweerreactie en deze cellen zorgen er waarschijnlijk voor de mensen die ocrelizumab krijgen toch het virus kunnen uitschakelen.”

Update wereldwijd advies
Voor wie echt de diepte wil induiken heeft de MS International Federation (MSIF) een wereldwijd advies opgesteld. Dit advies is opgesteld door MS-experts vanuit de hele wereld. Eerder deelden wij al een aantal belangrijkste adviezen en inzichten. Zo is bekend dat bij mensen met MS over het algemeen corona niet anders verloopt dan bij andere mensen. Ook laat onderzoek zien dat coronavaccinaties veilig zijn voor mensen met MS en vaccinatie bescherming biedt tegen een ernstig verloop wanneer iemand besmet raakt met het coronavirus. Experts adviseren mensen met MS daarom nog steeds om zich te laten vaccineren tegen corona, ook als zij een infectie met corona hebben doorgemaakt.

Positief getest? Meld dit bij uw neuroloog
Recent verscheen de laatste update van het inmiddels maar liefs 14 pagina’s tellende ‘global advice’. De belangrijkste toevoeging: Als je MS hebt en positief test voor corona, neem contact op met uw behandeld arts. Ook MS Centrum Amsterdam adviseert mensen met MS die besmet zijn met het coronavirus, dit te melden bij hun neuroloog. Sinds kort bestaat in Nederland de mogelijkheid voor een selecte groep MS-patiënten * om binnen 7 dagen na de diagnose corona te behandelen. In overleg met uw neuroloog kan worden besloten of in uw situatie deze behandeling zinvol is. Daarnaast is het nog steeds belangrijk om inzicht te krijgen in het beloop van corona bij mensen met MS, met of zonder medicijnen. Ook daarom is het nuttig om uw neuroloog te laten weten als u corona heeft of heeft gehad. Daarbij is het goed te noemen dat melden van een coronavirus besmetting, niet wettelijk verplicht is.

Verder lezen:
Neuroloog Zoé van Kempen over corona en MS – Rondom MS

Website MS Centrum Amsterdam – Vragen over coronavirus en MS
Op bovenstaande website vindt u de meest actuele informatie over behandeling (ter voorkoming) van ernstige corona bij MS. Een selecte groep mensen met MS komt in aanmerking voor een eventuele behandeling. Bent u besmet met het coronavirus? Neem contact op met uw behandelend neuroloog voor een persoonlijk advies.

Website MSIF

 

Website gemaakt door: New Fountain