Wij spraken met Daan over zijn onzichtbare symptomen van MS tijdens mei MS maand.

Al 10 jaar lang zet de MS International Federation (MSIF) zich samen met vele stichtingen, onderzoekers en partijen in voor mensen met multiple sclerose. Gedurende de maand mei MS maand lopen er verschillende campagnes en acties wereldwijd om bewustwording te vergroten. Ook komen we samen, delen we verhalen en ervaringen om MS onder de aandacht te brengen bij een groter publiek.

Dit jaar staat de campagne van Wereld MS dag in het teken van zichtbaarheid, My Invisible MS (#MyInvisibleMS). Iedereen getroffen door multiple sclerose heeft onzichtbare symptomen die vaak moeilijk te begrijpen zijn voor de buitenwereld. Tijd dus om daar gehoor aan te geven en onze kennis hierin te delen.

5 korte vragen aan Daan Verheugt. Hij is één van de gezichten van de internationale campagne rondom Wereld MS dag. In september gaan we dieper in op het leven van Daan met MS tijdens de september uitgave van Rondom MS. Daan was 16 toen hij gediagnosticeerd werd met MS.

In hoeverre beperkt MS, en de onzichtbare symptomen van MS, jou in het dagelijkse leven?

MS beperkt mij behoorlijk in m’n dagelijks leven, voornamelijk de vermoeidheid zorgt ervoor dat mijn dagen relatief kort zijn. De onzichtbare symptomen vermoeidheid en brandende pijn in mijn benen hebben de meeste invloed op mijn leven.

Als je 1 specifiek symptoom zou kunnen uitschakelen, welke zou dat zijn?

De vermoeidheid, pijn is soms voldoende te controleren. Vermoeidheid kent alleen rust als remedie. 

Als je 1 superpower zou mogen hebben, wat zou dat zijn?

Ik zou extra energie willen geven aan iedereen die dat nodig heeft.

Waarom is het zó belangrijk dat er gesproken wordt over de niet zichtbare symptomen van MS?

Praten over MS in het algemeen en de onzichtbare symptomen in het bijzonder, vind ik belangrijk omdat er zodoende meer begrip over de ziekte komt. Als we praten komen we tot nieuwe ideeën en met nieuwe ideeën komen we tot vooruitgang. 

Wie zou je willen bedanken in de strijd tegen MS, en waarom?

Lucía Sanou, zij is er altijd voor mij en steekt veel energie in het samen met mij een plek geven van de ziekte.  

30 mei sluiten we de maand af met Wereld MS Dag. Deze dag staat in het teken van mondiale solidariteit en hoop voor de toekomst betreffende MS onderzoek. Doe mee en ondersteun MS onderzoek vandaag nog.

Ja, ik wil eenmalig doneren

Ja, ik wil periodiek schenken

Ja, ik ontvang graag de MS-research nieuwsbrief

Wereld MS Dag wordt gecoördineerd door de MS Internationale Federatie en haar leden.

Website gemaakt door: Sturdy Digital