< Terug naar onderzoeken

Onderzoeksinformatie

Project nummer: 20-490f
Subsidievorm: Onderzoeksprogramma
Doel: Diagnose en verloop
Onderzoekers:
Dr. J.J.F.M. Smolders Erasmus MC Rotterdam
Dr. M.M. van Luijn Erasmus MC Rotterdam
Instituut: ErasMS Centrum Rotterdam
Budget: € 530.000 voor 4 jaar, 2020-2024

Ontstaan van ontstekingen in de hersenen

Belang: De grootste sta-in-de-weg voor een therapie voor MS is onvoldoende begrip van de precieze factoren die leiden tot ontstekingshaarden in de hersenen. Het nauwkeurig voorspellen van het beloop van MS na een eerste aanval is op dit moment nog onmogelijk. Hiernaast is de keuze voor een te starten therapie, en met name ook het stoppen hiervan, meestal proefondervindelijk. Het meten van stoffen of cellen in het bloed (biomarkers) die hier iets over zeggen, zou zeer behulpzaam zijn. Wij denken dat MS het resultaat is van te actieve afweercellen (B- en T-cellen) als gevolg van interactie tussen genetische en virale risicofactoren.

Joost werkt aan het beter voorspellen van het ziekteverloop

Helpt u mee?

Afweercellen bestuderen tijdens verschillende ziektefases

Methode: Elk persoon met MS is verschillend en daarbij verandert het beloop van MS binnen een individu ook nog eens over de jaren heen. Wij bestuderen B- en T-cellen op verschillende momenten tijdens de ziekte om dit beter te begrijpen. We kijken zowel naar afweercellen zelf, als naar stoffen in het bloed die iets over hun gedrag zeggen. In het onderzoek bestuderen wij de volgende groepen:

  • mensen met MS na de eerste klachten van hun ziekte;
  • mensen met progressieve MS;
  • mensen zonder én met ziekteactiviteit na het starten van behandeling;
  • mensen waarbij we de behandeling van MS vanwege afwezigheid van ziekte stoppen.

Onderscheid maken tussen verschillende MS-patiënten

Verwacht resultaat: We verwachten dat mensen met en zonder ziekteactiviteit van elkaar onderscheiden kunnen worden door het bepalen van hoeveelheden of eigenschappen van specifieke B- en T-cellen in het bloed. We onderzoeken in het laboratorium het gedrag van deze cellen, en proberen hun samenspel beter te begrijpen.

Gerichter zoeken naar de oorzaak van MS

Impact: Met onze resultaten willen we mensen gerichter naar een doeltreffende behandeling van hun MS loodsen, waarbij we hopelijk ook gerichter de ziekte kunnen stoppen. Hoe duidelijker we het ziekteproces van MS begrijpen, hoe gerichter we dit kunnen proberen te sturen en hoe gerichter we kunnen zoeken naar de oorzaak en behandeling van MS.
Projectnummer: 20-490f